Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα προκαταβολή για 90.000 επιχειρήσεις – Πότε και με ποια κριτήρια

0
102

Σε 90.000 εταιρείες θα διανεμηθεί το 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής επί συνόλου 138.000 αιτήσεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Real FM. Το ποσό θα υπολογιστεί βάσει τζίρου και αριθμού εργαζομένων.΄Όπως ανέφερε, γίνεται προσπάθεια πληρωμής μέσα στην εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση θα καταστεί εφικτή το αργότερο την άλλη εβδομάδα είπε και εξήγησε πως πιο πολλές επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες στον 2ο κύκλο του Μαΐου για τις επιχειρήσεις με πολύ ζημιογόνα χρήση τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το κράτος θα συνεχίσει να είναι αρωγός στους εργαζόμενους και στην επόμενη φάση, κατά την οποία αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Επισήμανε μάλιστα ότι η χρηματική ενίσχυση των 800 ευρώ θα δίνεται- ποσοστιαία ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της αναστολής σύμβασης- σε όσους εργαζόμενους είναι σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αργότερα ή δεν θα ανοίξουν.

Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση επιζητεί επιπροσθέτως να αξιοποιήσει το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για να ενισχύσει όσους θα εργάζονται, αναγκαστικά λόγω των μέτρων προφύλαξης, λιγότερες ώρες. Ενώ, προανήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει άμεση ή έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Κάλεσε, όμως, τις επιχειρήσεις να συνδράμουν και αυτές, και κυρίως όσον αφορά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σχετικά με την ενίσχυση των 800 ευρώ σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης (κατά την α’ φάση των μέτρων), δήλωσε ότι έως τώρα αυτή έχει καταβληθεί σε περίπου 686.000 εργαζόμενους και αύριο θα δοθεί σε επιπλέον 105.875 άτομα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος νέου μνημονίου, δήλωσε ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση δείχνει ότι αυτό δεν είναι επιλογή. Και πρόσθεσε πως «θα τα καταφέρουμε να μην προσφύγουμε σε μνημόνιο». Ενώ, επανέλαβε ότι «βούληση είναι να μην ακουμπήσουμε το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ», εκ των οποίων περίπου 9 δισ. ευρώ είναι υποδόση του ESM.

Για το ποια θα είναι η απόφαση αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι γεγονός πως από τον Ιούλιο του 2019, σε ορισμένες πτυχές της πολιτικής δεν υπήρχε πλήρης ταύτιση απόψεων» με τους θεσμούς. Η 1η παράταση «που είχε δοθεί δεν ήταν η πιο εύκολη η συζήτηση που κάναμε» είπε και ανέφερε «επιβεβαιώνω λοιπόν ότι το σχήμα αυτό ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα. Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις. Προφανώς έχουμε καταθέσει την επιχειρηματολογία μας για το τι πρέπει να γίνει τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν προκύψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υγειονομική κρίση και θα αποδείξουμε για άλλη μία φορά στην Ελληνική κοινωνία ότι την κατάλληλη στιγμή λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα με κοινωνική ευαισθησία.»

Πηγή: madata.gr