Σταϊκούρας: Σημαντική αλλά αναστρέψιμη η ζημιά από τον κοροναϊό στην οικονομία

0
105

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα έχει όσους πόρους χρειαστεί

Σημαντική αλλά αναστρέψιμη χαρακτήρισε την ζημιά για την ελληνική οικονομία από την πανδημία του κοροναϊού ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τις σημερινές αποφάσεις του Ecofin.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, που έδωσε στη χώρα μας όπως και σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κοροναϊού, σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο, τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.

«Επομένως, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία» είπε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό».

Τόνισε ακόμη, ότι σήμερα προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες και σημείωσε ότι το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση. «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει, και θα βγει, όρθια και με συνοχή από τη μεγάλη δοκιμασία» τόνισε.

Πηγή: madata.gr