Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο. Ανησυχούμε για τις έκνομες δράσεις σας

0
54

Κοινές δηλώσεις παραχώρησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μετά τις επαφές που πραγματοποίησε ο κος Πομπέο κατά την σύντομη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο και δήλωσε απόλυτη στήριξη στις δύο χώρες.

Πρώτος σε δηλώσεις προχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος εξέφρασε την ευχαρίστησή προς τον κ. Πομπέο δηλώνοντας πως η επίσκεψή του καταδεικνύει την ειλικρινή ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο κος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι οι δύο έχουν συζητήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα. «Επανέλαβα τη δεσμευσή μας για επανέναρξη των συνομιλιών που για να ξεκινήσουν είναι απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες».

Από πλευράς του ο Μάικ Πομπεό αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας και επισήμανε τις κοινές αξίες που μοιράζονται Κύπρος και ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου ενώ όσον αφορά τις τουρκικές ενέργειες είπε: «Ανησυχούμε για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο».

«Εξέφρασα στον Μάικ Πομπέο την βαθιά εκτίμησή μου στις ΗΠΑ για τη σταθερή στάση της στην καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, και την πλήρη στήριξή της ανεμπόδιστης άσκησης από την Κύπρο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων», έγραψε στο twitter μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Με πληροφορίες από sigmalive.com

Πηγή: madata.gr