Στις 12 οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Τα ονόματα του ανασχηματισμού

0
71

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας θα ανακοινώσει στις 12:00, από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τις λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός ενώ οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα παραμείνουν αμετακίνητοι καθώς τα μέτωπα για τη χώρα, τόσο με την ένταση που υπάρχει με την Τουρκία όσο και με τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού παραμένουν ανοιχτά.

Η έντονη φημολογία ήδη από χθες, κάνει λόγο για μικρές μετακινήσεις και λίγα νέα πρόσωπα, που θα περιλαμβάνει ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός.

Την ίδια ώρα, έχει ήδη κορυφωθεί η τελική φάση των επαφών από το πρωθυπουργικό γραφείο για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που μετακινούνται ή που αναλαμβάνουν καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποσκοπούν σε δύο κυρίως στόχους: στην πλήρωση των κενών θέσεων των υφυπουργείων Δικαιοσύνης και Ενέργειας και στην δημιουργία κυβερνητικής δομής για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, η πρώτη κίνηση αφορά σε διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο υφυπουργών, όπου και θα κλείσει το κενό της τοποθέτησης νέων υφυπουργών Δικαιοσύνης και Ενέργειας, μετά και τις παραιτήσεις των Δημήτρη Κράνη και Γεράσιμου Θωμά, αντίστοιχα. Ήδη ο Γ. Θωμάς έχει επιλεγεί για τη θέση του γενικού διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δεύτερη δε, περιλαμβάνει κινήσεις για την δημιουργία της νέας κυβερνητικής δομής που θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Για αυτή τη θέση, έντονα ακούγεται το όνομα του νυν υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Ο κ. Σκυλακάκης πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα στην πενταμελή επιτροπή για τον συντονισμό της δράσης, που αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ρεπορτάζ του Open Tv αναφέρει δε, ότι αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Νίκος Παπαθανάσης ενώ με έξτρα θέσεις υφυπουργών θα ενισχυθούν τα υπουργεία Οικοδομών & Μεταφορών, Υγείας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Πιθανή αναβάθμιση από Γ.Γ. σε υφυπουργούς και για την Αλεξάνδρα Σδούκου, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετατίθεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και για την Άννα Στρατινάκη, η οποία φέρεται να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Εργασίας. «Δεν γίνεται ανασχηματισμός αλλά μια μίνι αναδιάρθρωση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις.

Οι όποιες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου», απάντησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1

Χθες  το βράδυ ξεκίνησε γύρος τηλεφωνημάτων από το πρωθυπουργικό γραφείο προς τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα – καθώς πάντα μπορεί να υπάρξουν καραμπόλες – ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος συμμετέχει στη νέα πενταμελή ομάδα ανάπτυξης, είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό , μία κίνηση που θα προκαλέσει μία σειρά αλλαγών – μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς σε θέση υφυπουργού στο οικονομικό επιτελείο.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την αποχώρηση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά που αναλαμβάνει καθήκοντα στην Κομισιόν, φαίνεται πως προορίζεται η νυν γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Συνεχίζονται από το πρωί τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού σε πρόσωπα της κυβέρνησης που θα απομακρυνθούν, αλλά και σε πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν.

Ο πρώτος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι σήμερα γεγονός, με διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, αλλά με κύριο στόχο την ταχεία και στοχευμένη απορρόφηση και αξιοποίηση του «ευρωπαϊκού πακέτου’, στη βάση της Έκθεσης της Επιτροπής Σοφών- Για αυτό και ενδεχομένως να μείνει στην ιστορία ως «ανασχηματισμός…Πισσαρίδη».

Ο πρωθυπουργός, από το απόγευμα χθες, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να μην απαντούν στα τηλεφωνήματα δημοσιογράφων, αλλά όπως όλα δείχνουν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των αλλαγών αναμένεται να είναι ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Ο υφυπουργός Οικονομικών αναμένεται να προαχθεί σε αναπληρωτή υπουργό και να αναλάβει το συντονισμό της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ αναβαθμισμένος θα είναι και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, που πληροφορίες τον φέρουν να αναλαμβάνει τον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Πληροφορίες έφεραν προς υπουργοποίηση και τον Πάνο Τσακλόγλου, μέλος της Επιτροπής Σοφών και πρόεδρο του ΣΟΕ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ –και, μάλιστα να αναλαμβάνει πιθανότατα το υπουργείο Εργασίας.

Κορυφαίοι υπουργοί δεν αναμενόταν να αλλάξουν, ενώ ερωτηματικό ήταν τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά και αν θα παραμείνουν στη θέση τους ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Με ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον αναμένεται και αν και από ποιον θα καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Κράνη.

Ούτως ή άλλως, αναμένονται αλλαγές υφυπουργών και μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, με την ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να προορίζεται για τη θέση του Γεράσιμου Θωμά, ενώ σε κυβερνητική θέση αναμένεται να αξιοποιηθεί και η ΓΓ Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Ενδιαφέρον εμφανίζει ποια μέλη της ΚΟ της ΝΔ θα υπουργοποιηθούν, με τον Θοδωρή Ρουσσόπουλο να έχει ακουστεί για τη θέση του υπουργού Τουρισμού και του Χρήστου Ταραντίλη –και-για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Κυριακή κοντή γιορτή, όμως…
Μείζονα προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ταχύτερη δυνατή δημιουργία της κατάλληλης ομάδος κρούσης τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης, όσο και στο υπουργικό σχήμα, η οποία θα επιφορτιστεί με την ευθύνη του συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της απορρόφησης και κατ’ επέκταση αξιοποίησης του πακτωλού των κοινοτικών πόρων, ύψους 72 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ της επόμενης 7ετίας. Καθόλου τυχαίο, επίσης, πως χθες δόθηκε αργά το απόγευμα στην δημοσιότητα η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αναμόρφωση της Ελληνικής Οικονομίας και όχι το τελικό κείμενο, όπως διευκρινίζεται. Σύμφωνα με αυτήν, βασικός στόχος αναδεικνύεται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που εξυπηρετείται από «δράσεις, που συστηματικά ενισχύουν την παραγωγικότητα, την εργασία και τις επενδύσεις».

Βάσει των συντακτών του κειμένου, κεντρικός – μεσοπρόθεσμός στόχος της Ελληνικής Οικονομίας πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, αλλά και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Εξάλλου, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει 14 διακριτές δράσεις για την επίτευξη των εν λόγω στόχων.

Η νυν ΓΓ, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναμένεται να πληρώσει την…ορφανή έως σήμερα θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, που…μετοίκησε στις Βρυξέλλες, ενώ για την αντίστοιχη θέση του Δημήτρη Κράνη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που παραιτήθηκε προ ημερών, ακούστηκε έντονα η βουλευτής του Βορείου τομέα της Β’ Αθήνων, Ζωή Ράπτη, η οποία πάντως, υπάρχουν πληροφορίες, που τη θέλουν να οδεύει και στο Υπουργείο Υγείας.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν ακουστεί ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές θα αφορούν και στους βουλευτές Χρήστο Ταραντίλη, Ιωάννη Μπούγα και Μαρία Κεφάλα.

Πολιτικά στελέχη με μακρά εμπειρία ερμηνεύουν την επιλογή του πρωθυπουργού να περιορίσει τούτη την ώρα τουλάχιστον στις απολύτως απαραίτητες τις διορθωτικές του παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα ως σαφή ένδειξη πως ένας ευρύτερος ανασχηματισμός, πιθανώς να είναι υπόθεση κάποιων μηνών. Βέβαιο, είναι, επίσης, πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούσε να δοθεί προς τα  έξω το μήνυμα ότι η κυβέρνηση…χωλαίνει και ως εκ τούτου χρειάζονταν πιο βαθιές αλλαγές.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται κατά πληροφορίες να κάνει από τη Γενική Γραμματεία Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τις κυοφορούμενες αλλαγές, προϊδεάζουν για περιορισμένες παρεμβάσεις η καλύτερα προσθήκες στα Υπουργεία, που εμπλέκονται άμεσα με το project του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως το έθεσε μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας, «οι κινήσεις, που θα ανακοινωθούν συνιστούν μη ανασχηματισμό και αποσκοπούν στην ενίσχυση του κυβερνητικού έργου». Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προδιαθέτουν πως κατά τα φαινόμενα οι αλλαγές δεν αφορούν σε υπουργούς και περιορίζονται σε αναβαθμίσεις υφυπουργών, βουλευτών και Γενικών Γραμματέων. Όλα τα προηγούμενα 24ωρα, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κρίσιμες επαφές τόσο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όσο και με τους Υπουργούς, τα υπουργεία των οποίων πρόκειται να ενισχυθούν. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναβαθμίζεται σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, και ο Νίκος Παπαθανάσης σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιπλέον, έξτρα θέσεις Υφυπουργών αναμένονται μεταξύ άλλων στα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πηγή: madata.gr