Στις φλόγες η βόρεια Εύβοια – Η πύρινη λαίλαπα καίει τα πάντα στο πέρασμά της

0
63

Εξαιρετικά κρίσιμες ώρες ζει η βόρεια Εύβοια. Η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται για έκτη συνεχή ημέρα καίει ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε πανέμορφο δάσος και τα χωριά, έχοντας λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Οικισμοί κυκλωμένοι από τις φλόγες, με τη μόνη διέξοδο των κατοίκων να είναι η θάλασσα.

Μάλιστα, στο Πευκί –οικισμό για τον οποίο νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης– βρίσκονται ferry boat καθώς και δυνάμεις του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού ούτως ώστε να μεταφέρουν τους κατοίκους. Ήδη, αρκετοί είναι αυτοί που με μια βαλίτσα στο χέρι έχουν σπεύσει να εκκενώσουν τα χωριά.

Οι εναέριες δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονται, με το μέτωπο να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Πευκί. Περιμετρικά της κοινότητας υπάρχουν χωματουργικά μηχανήματα και δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μην μπει η πυρκαγιά στον οικισμό.

Ο καπνός στην περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνός, δυσκολεύοντας το έργο των εναέριων μέσων.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και οργισμένοι.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή, το ένα μέτωπο πάει προς το Πευκί και το άλλο έρχεται προς τις Γούβες.

Στις Γούβες η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι κάτοικοι φοβούνται πως το μέτωπο που πηγαίνει προς Καστρί θα φτάσει και σε αυτούς.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ δε φαίνεται να επιχειρούν εναέρια μέσα στην περιοχή. Παράλληλα, η ένταση των ανέμων έχει μεγαλώσει, τροφοδοτώντας τη φωτιά.

Φεύγουν οι πολίτες από το λιμάνι της Αιδηψού
Στο λιμάνι της Αιδηψού πολίτες που εγκαταλείπουν την Εύβοια επιβιβάζονται στα ferry boats που βρίσκονται στο σημείο. Το λιμενικό κάνει προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να επιβιβαστούν στα πλοία όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Προς την Εύβοια από τα κοντινά λιμάνια επιτρέπεται να περνούν μόνο τα σωστικά μέσα.

Οι πολίτες εγκαταλείπουν όπως όπως τα σπίτια τους, μη γνωρίζοντας αν θα τα ξαναδούν. Οι ουρές των αυτοκινήτων στο σημείο είναι ήδη τεράστιες.

 
Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή
Στην Εύβοια αυτή την ώρα επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Παράλληλα, 100 Ουκρανοί πυροσβέστες, αλλά και 112 Ρουμάνοι με 23 οχήματα.

Σε ό,τι αφορά στα εναέρια μέσα, υπάρχουν 5 αεροσκάφη Canadair, το Μπεριέβ και 4 ελικόπτερα.

Σε απόσταση αναπνοής από το Πευκί η φωτιά
Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τα πρώτα σπίτια στον παραθαλάσσιο οικισμό Πευκί Ευβοίας.

Ασθενοφόρα καταφθάνουν στην Εύβοια. Σε ετοιμότητα είναι το Νοσοκομείο Χαλκίδας και Σκιάθου.

Πηγή: madata.gr