Στο 90% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer στους εφήβους

0
87

Mετά τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων τύπου MRNA αλλά και Johnson & Johnson εγκρίθηκαν από τον Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων CDC. Την ίδια στιγμή νέες έρευνες δείχνουν πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Pfizer στους εφήβους και πόσο κρατάει η ανοσία στους άνδρες και τις γυναίκες

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό χαρακτηρίζει Ισραηλινή έρευνα το εμβόλιο Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού και στους εφήβους. Η νέα ισραηλινο-αμερικανική μελέτη θεωρείται η μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο με βάση τα πραγματικά δεδομένα και η πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου Covid-19, σε μια ολόκληρη χώρα συμπεριλαμβανομένης και της παραλλαγής Δέλτα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 94.354 εμβολιασμένους εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2021, μια περίοδο που συμπίπτει με το τέταρτο κύμα λοιμώξεων, όταν η παραλλαγή Δέλτα είχε κυριαρχήσει στο Ισραήλ. Οι ερευνητές συνέκριναν με ισάριθμο αριθμό μη εμβολιασμένων εφήβων.

Διαπιστώθηκε ότι στους πλήρως εμβολιασμένους εφήβους, επτά έως 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ο κίνδυνος νόσου Covid-19 με συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά 93% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συνομηλίκους τους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης (ασχέτως συμπτωμάτων) ήταν μειωμένος κατά 90%.

Μεγαλύτερη ανοσία οι γυναίκες

Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν χαμηλότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (λόγος των μέσων τιμών 0,64), χαμηλότερα σε όσους ήταν άνω των 65 ετών σε σχέση με όσους ήταν 18 έως 45 ετών (λόγος των μέσων τιμών 0,58), και για όσους ήταν ανοσοκατεσταλμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους (λόγος μέσων 0,30).

Συμπερασματικά χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων μετά από έξι μήνες εμφάνισαν όσοι ήταν άνω των 65, είχαν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή και επίσης χαμηλότερος τίτλος αντισωμάτων παρατηρήθηκε σε άνδρες. Για το λόγο αυτό εγκρίθηκε από τον FDA η χορήγηση μίας τρίτης δόσης ενίσχυσης στους άνω των 65 και στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Πηγή: madata.gr