Στο επίκεντρο για νέα μέτρα τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά. Οι σκέψεις για τα τοπικά lockdown

0
68

Το πιο σκληρό είναι να βρίσκεται κανείς στη ΜΕΘ ή να χάνει ένα δικό του άνθρωπο. Επομένως είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε μέτρο, εάν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες

Έτοιμη να πάρει περαιτέρω μέτρα είναι η κυβέρνηση, μετά την ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Προς το παρόν εστιάζει στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και θα κρατήσει ως έσχατο όπλο πιο αυστηρές κινήσεις.

Στο επίκεντρο είναι τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά όπου παρατηρείται συνωστισμός. Στη χθεσινή του ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε θα εξεταστούν το ωράριο στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ) ή περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο  αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων μέτρων.

Ουσιαστικά δηλαδή δεν απέκλεισε τίποτα και μάλιστα συνέδεσε την εφαρμογή πιο «σκληρών» μέτρων με το κατά πόσον θα τηρηθούν πιστά και άρα θα αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και για την απαγόρευση θέσεων ορθίων σε μπαρ κλπ.

Το ωράριο και τα τοπικά lockdown αποτελούν φυσικά και μία απειλή προς τους καταστηματάρχες της εστίασης και των τουριστικών περιοχών, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Το πιο σκληρό είναι να βρίσκεται κανείς στη ΜΕΘ ή να χάνει ένα δικό του άνθρωπο. Επομένως είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε μέτρο, εάν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Για τα πλοία και την αύξηση της πληρότητας στο 80% δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε διάσταση με τους ειδικούς για την αύξηση της πληρότητας.

Πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη εισαχθεί όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στον εξωτερικό χώρο των πλοίων, διότι όπως ανάφερε έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να βγαίνουν επιβάτες στον εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκα και να συνωστίζονται, ενώ μέσα παραμένουν ελάχιστοι.

Ο κ.Πέτσας δήλωσε όμως ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και εξακολουθήσουν να αποτελούν τα πλοία εστία ανησυχίας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξαναδεί το θέμα της πληρότητας αλλά σε απόλυτη αρμονία με τους ειδικούς.

Αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδειξε να συζητά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο γενικευμένων και οριζόντιων περιορισμών με την επαναφορά των SMS στο 13033 και με αιτιολόγηση μετακινήσεων.

Αποφασισμένος να ενεργοποιήσει τα επόμενα στάδια του κλιμακούμενου σχεδίου της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως κατά πληροφορίες διεφάνη από τη χθεσινή πρώτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αξιολογούν πλέον καθημερινά την επιδημιολογική καμπύλη του κορονοϊού στη χώρα μας και βάσει αυτών αποφασίζουν για τα πλέον κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί προς το παρόν η περαιτέρω διάδοση της νόσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει και άλλο τη φαρέτρα με τα περιοριστικά μέτρα, ιδίως εν όψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, καθώς η γενικότερη εικόνα τότε θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το ποια μέτρα θα προκριθούν εν όψει Φθινοπώρου και συγκεκριμένα της επανέναρξης μεταξύ άλλων της σχολικής χρονιάς. Η πρόσφατη αυξητική τάση των κρουσμάτων της νόσου προβληματίζει εντόνως το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, όπως εξήγησε εύγλωττα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βορείας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, «όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο lockdown των Οικονομιών μας».

Όπως κατέστη ευκρινές κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, κρατική μηχανή και πολίτες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού, προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα, όπως ειπώθηκε. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, σε κύριες πηγές ανησυχίας των ειδικών εξελίσσονται οι πύλες εισόδου στα βόρεια σύνορα της χώρας, ο συνωστισμός, που παρατηρείται στα κέντρα διασκέδασης και η μη συμμόρφωση στα προστατευτικά μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βάσει του σχεδιασμού, που εκπονεί το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία πάντα με την επιστημονική κοινότητα, εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο αναμένεται να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στην ελεύθερη έως τώρα διέλευση Ελλήνων, ομογενών ή ατόμων με ελληνικό διαβατήριο από τις πύλες της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα και των Ευζώνων. Καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείουν, μάλιστα, βάσει πάντα των διαθέσιμων στοιχείων να αποφασισθεί και για πρακτικούς, αλλά και για λόγους… παραδειγματισμού, η επιβολή τοπικού lockdown, όπου η επιδημιολογική καμπύλη δείχνει ότι… ξεφεύγει. Κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προς περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στην ηπειρωτική χώρα, ως υποψήφιες να επιβληθεί ένα τοπικό lockdown. Επί τάπητος, βρίσκεται πάντα και το μέτρο της καθιέρωσης ωραρίου κατά τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, έως τις 12 τα μεσάνυχτα σύμφωνα με το υπάρχον ρεπορτάζ.

Κύρια επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η αφύπνιση, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, των πολιτών και δη των νεαρότερων σε ηλικία, που δείχνουν με τη συμπεριφορά τους εσχάτως να αψηφούν τις πολύ σοβαρές συνέπειες της νόσου Covid – 19 στην υγεία. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα 24ωρα η ενεργοποίηση και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς πρόκειται να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα επαναλαμβάνοντας κατ’ ουσίαν τη συνταγή επιτυχίας κατά την επιτυχή απόκρουση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Την Πέμπτη, εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Χάλκη, όπου θα εγκαινιάσει το Κέντρο Υγείας του νησιού, κίνηση, που ούτως ή άλλως αποκτά έναν ξεχωριστό συμβολισμό, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία 24ωρα με μία έξαρση των κρουσμάτων της νόσου.

Πηγή: madata.gr