Συμφωνία μαμούθ ΕΕ και Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

0
23

Συμφωνία μαμούθ αναμένεται να κλείσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες ημέρες με τη Pfizer για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 μέχρι το 2023.

Αυτή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία για εμβόλια που έχει συναφθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο.

Η εν λόγω συμφωνία επαρκεί για την κάλυψη του πληθυσμού των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια.  
«Εργαζόμαστε μαζί με τις Biontech/Pfizer επί ενός νέου συμβολαίου» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
«Χάρη σε ισχυρούς, αξιόπιστους συνεργάτες όπως η Pfizer, οι εμβολιασμοί στην ΕΕ επιταχύνονται. Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο» πρόσθεσε.

Η αναφορά σε «ισχυρούς και αξιόπιστους συνεργάτες» είναι ασφαλώς ένας έμμεσος υπαινιγμός για την AstraZeneca, η οποία παρέδωσε μόνο ένα μικρό μέρος από τα εμβόλια που είχε υποσχεθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την έγκριση της αύξησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της μονάδας παραγωγής εμβολίων των Pfizer/BioNtech στην Πουρς του Βελγίου, ενώ γνωμοδότησε θετικά σχετικά με την λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής στην μονάδα της Moderna στην Ισπανία.

Πηγή: madata.gr