Συναγερμός στο Μαξίμου – Αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την ενέργεια

0
80

Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι η Ρωσία έκλεισε την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Σε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάστηκαν να νέα δεδομένα καθώς στην ουσία η Ρωσία κήρυξε και επίσημα ενεργειακό πόλεμο στη Δύση.

Η απάντηση της ΕΕ
Η πληρωμή ρε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.  «Και η Πολωνία και η Βουλγαρία τώρα θα προμηθεύονται αέριο από τους Ευρωπαίους γείτονές τους και αυτό δείχνει πρώτα από όλα την τεράστια αλληλεγγύη μεταξύ μας» υποστήριξε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν όμως δεν εκβιάζει μόνο οποιονδήποτε δεν δέχεται πληρωμές σε ρούβλια αλλά και τις χώρες από τις οποίες περνάνε οι αγωγοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως τηλεφώνησε στον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πετκόφ για να του αναφέρει ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη γειτονική χώρα.

«Η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από την Gazprom αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της σύμβασής τους και εκβιασμό για τη χρήση ενός μη συμβατικού σχεδίου πληρωμής σε ρούβλια μέσω τρίτων» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

«Θα αντιμετωπίσουμε αυτή την άμεση επίθεση και τον εκβιασμό της Ρωσίας με τρόπο που δεν θα επηρεάζει τους Πολωνούς», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

«Η Πολωνία είχε προετοιμαστεί προηγουμένως να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και να το εξασφαλίσει από διάφορες κατευθύνσεις. Θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε την οικονομία μας, να προστατεύσουμε νοικοκυριά, τους ανθρώπους, τους Πολωνούς απέναντι σε αυτό το δραματικό βήμα της Ρωσίας» τόνισε ο Ματέους Μοραβιέσκι.

Σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται πηγές της Gazprom, τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα της ρωσικής εταιρείας και έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια, κάτι που ισχυρίζεται ότι έχουν κάνει και άλλες δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες.

Πάντως οι τρεις αγωγοί φυσικού αερίου που φτάνουν στην Ελλάδα περνάνε μόνο από την Τουρκία. Ο Turk Stream μέσω Μαύρης Θάλασσας, ο Blue Stream μέσω τουρκικού εδάφους και ο ΤΑΡ που ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν επίσης μέσω Τουρκίας.

Επίσης έχουμε μειώσει αισθητά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου καθώς αυτή τη στιγμή περίπου το 50% των αναγκών το καλύπτουμε με υγροποιημένο LNG, περίπου 20% από το Αζερμπαϊτζάν και κάτω από 30% από τη Ρωσία.

Νέες διακοπές προμηθειών φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο δεν αναμένονται πριν από το δεύτερο μισό του Μαΐου όταν θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες πληρωμές.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» – Καθησυχάζει η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου και η χώρα θα πληρώσει σε ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο τονίζει πως η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκφοβισμού προς τη Δύση.

Πηγή: madata.gr