Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί. Αναταραχή από τις ακυρώσεις για το AstraZeneca

0
22

Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια και καθημερινά συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν τρομοκρατηθεί και ακυρώνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους όταν έρθει η σειρά τους να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν συνεχώς να ενημερώνουν τον κόσμο, ενώ ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης που μίλησε στο Mega τονίζει ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο ώστε να δούμε συνολικά το αποτέλεσμα των εμβολιασμών.
Με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί κατά του κορoνοϊού, με πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν κάνει την πρώτη δόση και τους πλήρως εμβολιασμένους να πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η διστακτικότητα πολλών πολιτών να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, δημιουργεί απρόσμενη καθυστέρηση στο εμβολιαστικό σχεδιασμό.

Την πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια στους 35-39, κλείστηκαν πάνω από 60.000 ραντεβού, ενώ μεγάλη είναι η ανταπόκριση και από τους πολίτες ηλικίας 40-44 ετών. Παρόλα αυτά, σε κρίσιμες ηλικιακές ομάδες οι «μαύρες τρύπες» παραμένουν. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 80 ετών, δεν ξεπερνά το 65%.

Οι σκληροί δείκτες της επιδημίας εξακολουθούν να αμβλύνονται δημιουργώντας σε συνδυασμό και με τον σταθερό ρυθμό των εμβολιασμών αισιοδοξία για τον πλήρη έλεγχο του τρίτου επιδημικού κύματος, μέσα μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Οι ειδικοί, πάντως, εξακολουθούν να εκτιμούν πως η Ελλάδα απέχει από το επιθυμητό επίπεδο «ασφαλείας».

Οι αρχές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι το 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέσα στο καλοκαίρι, χτίζοντας ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας έναντι του κορoνοϊού.

Πηγή: madata.gr