Συνεδρίαση ΥΠΕΞ της ΕΕ: Ενημέρωση για Αν. Μεσόγειο, χωρίς απόφαση περί κυρώσεων

0
63

Ο στόχος της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα είναι διπλός, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος, με την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για τη συνεδρίαση της Δευτέρας, εξηγώντας ότι δεν αναμένει νομική απόφαση περί κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κοινοτικός αξιωματούχος, η συζήτηση για την Τουρκία θα διεξαχθεί κατά την κανονική συνεδρίαση με το διπλό στόχο: αφενός ο Ύπατος Εκπρόσωπος να ενημερώσει τους Υπουργούς για το που βρίσκεται σε σχέση με τις επαφές του για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και να προβεί σε αποτίμηση της κατάστασης, αφετέρου το σώμα των Υπουργών να προετοιμάσει τη στρατηγική συζήτηση για τους ηγέτες (24 και 25 Σεπτεμβρίου).

Ειδικότερα σε σχέση με τις προτάσεις για την προσθήκη ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα κυρώσεων για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο αξιωματούχος είπε “οι προτάσεις της Κύπρου συζητούνται ακόμα – δεν ξέρω αν θα υπάρχει απόφαση τη Δευτέρα, σίγουρα δε θα υπάρχει νομική απόφαση”.

Σε σχέση με τις πληροφορίες για τη θρυλούμενη διασύνδεση της έγκρισης των κυρώσεων για τη Λευκορωσία με τις αντίστοιχες για την Τουρκία, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι “πρέπει να αναμένουμε τη συνεδρίαση του COREPER για τη Λευκορωσία”, εκτιμώντας ωστόσο ότι “δεν αναμένουμε πιθανότατα νομική απόφαση”.  “Αν υπάρχει συμφωνία στο COREPER τότε θα υπάρξει και απόφαση τη Δευτέρα, αλλιώς όχι, τόσο απλά”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να βάλει τέλος σε όλες τις δραστηριότητες που αποτελούν εμπόδιο στο διάλογο με την ΕΕ. “Ο στόχος μας δεν είναι να την τιμωρήσουμε, αλλά να της αλλάξουμε συμπεριφορά”, σημείωσε ο αξιωματούχος, επεξηγώντας τις ως τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των επαπειλούμενων κυρώσεων.  “Ακόμα ελπίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε (να της αλλάξουμε συμπεριφορά)”, σημείωσε. “Ακόμα μιλάμε με την Τουρκία σε φιλικό κλίμα”, εξήγησε περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει κάθε παράνομη δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είπε “θέλουμε διάλογο με την ΕΕ, για τη μελλοντικής μας σχέση, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να βγουν από τη μέση όλα τα αρνητικά, πρώτα θα λύσουμε τα προβλήματα μας και μετά θα δούμε τη μελλοντική σχέση”.

Κατέγραψε δε ότι “υπάρχουν θετικές εξελίξεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας”, αλλά “και αρνητικές με την παράταση των κινήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ”.

Κατέγραψε τις επαφές μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας και δήλωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με το τι είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εκτιμώντας ότι “έχουμε καλύτερες προοπτικές, καθώς έχουμε διάλογο”.

Επανέλαβε δε ότι πρέπει να λύσουμε τα διάφορα ζητήματα και “σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να πιέσουμε για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά της Άγκυρας”, όπως ανέφερε.

Η ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας θα είναι μακρά, περιλαμβανομένης της Λιβύης, των σχέσεων με την Αφρικανική Ένωση, της Νότιας Γειτονίας και το μεγάλο πακέτο των τρεχουσών υποθέσεων, το οποίο περιέχει την Κίνα, την Τουρκία, τη Λευκορωσία τη Βενεζουέλα και άλλα θέματα. Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 09:00 ώρα Βρυξελλών και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 15:30.

Πηγή: madata.gr