Σύνοδος Κορυφής: 2η ημέρα σκληρών διαβουλεύσεων μετά το χθεσινό αδιέξοδο

0
77

Στις 11:00 τοπική ώρα Βρυξελλών, (12:00) Ελλάδος ξεκινάει η 2η μέρα των διαβουλεύσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο των 1,074 τρισ. Ευρώ και του ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ.Ευρώ

Μετά τη χθεσινοβραδινή διακοπή στις 23:30, δεν ακολούθησαν διαβουλεύσεις, οι αντιπροσωπείες γύρισαν στα ξενοδοχεία τους, αλλά τα επιτελεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν συνέχισαν την εργασία για την ολοκλήρωση συμβιβαστικών προτάσεων που θα κατατεθούν σήμερα στην ολομέλεια.

Ήδη, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε και Σάντσες, προσήλθαν σε σύσκεψη για συντονισμό επί των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στους 27.

Το μεγάλο σημείο διαφωνίας παραμένει η επιμονή του Μαρκ Ρούττε σε διαδικασία ομοφωνίας για την έγκριση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων των Κρατών Μελών.

Αξίζει ωστόσο να διευκρινιστεί δημοσιονομικού τύπου κριτήρια ή απαιτήσεις και όροι δεν έχουν τεθεί ούτε η πλευρά Ρούττε, ούτε και από καμία άλλη χώρα του Βορρά. Η διαφωνία των Ολλανδών είναι θεσμικής φύσης και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα χρήματα από τον κοινό δανεισμό δεν πρέπει να δίνονται ως λευκή επιταγή.

Χθες βράδυ, μετά από δυόμισι ώρες διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε στις 23:30 το δείπνο των 27 ηγετών υπό τον Σαρλ Μισέλ. Ο Πρόεδρος παρουσίασε στους 27 τα μια σειρά συμβιβαστικών προτάσεων επί ενός προσχεδίου συμπερασμάτων. Ο Π.Μισέλ επιχείρηση να κάμψει τις αντιστάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης και το αίτημα περί ομοφωνίας προτείνοντας τερματισμό πληρωμών επί εθνικών σχεδίων ανάκαμψης αν δεν υπάρχει “συναίνεση” μεταξύ των κυβερνήσεων.

Η πρόταση προβλέπει ότι αν ένας αριθμός κρατών μελών έχει αιτιολογήσει την αντίθεσή του σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ή στην επίτευξη ορόσημων όπως εκτιμήθηκε από την Κομισιόν, δεν θα μπορούν να γίνουν πληρωμές έως ότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το θέμα”.

Παράλληλα οι νομικές υπηρεσίες Κομισιόν και Συμβουλίου γνωμάτευσαν ότι το ολλανδικό αίτημα για ομοφωνία είναι αντίθετο με τις Συνθήκες. Ο Μαρκ Ρούττε φέρεται να απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που ζητάει κάτι τέτοιο. Η τελική άρνηση Ρούττε ήταν και ο λόγος που τερματίστηκε το δείπνο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα Κ-Μ έχουν προσεγγίσει περισσότερο στα άλλα ανοικτά ζητήματα. Η Αυστρία δια του Σ. Κουρτς επέμεινε στη διασφάλιση του εφάπαξ και προσωρινού χαρακτήρα του ταμείου ανάκαμψης, αλλά αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί με το κατάλληλο λεκτικό στα συμπεράσματα.

Το δείπνο ξεκίνησε στις 21:00 μετά από 4 ώρες διμερών επαφών με μια ώρα καθυστέρηση. Είχαν προηγηθεί επαφές με τους Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν, ξεχωριστά με τους Ρούτε και Ορμπάν, αλλά και συσκέψεις των τεσσάρων του Βίζεγκραντ και άλλων χωρών μεταξύ τους. Παράλληλα Μέρκελ και Μακρόν συνάντησαν κατ’ ιδίαν τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.

Τυπικά παραμένουν ανοικτά και τα άλλα χαρακτηριστικά του πακέτου (τελικό ύψος και κλείδα κατανομής). Ωστόσο είναι σαφές ότι μεγάλες αποκλίσεις από την αρχική πρόταση Μισέλ δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Πηγή: madata.gr