Σύνοδος Κορυφής: Ολονύχτιο παζάρι στις Βρυξέλλες – Σήμερα κρίνεται η τύχη του ταμείου ανάκαμψης

0
89

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. χωρίς να βγαίνει “λευκός καπνός” από την Σύνοδο Κορυφής. Το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο μεταξύ των πέντε χωρών του βορά και των υπόλοιπων 22 χωρών.

Έπειετα από μία νύχτα διαβουλεύσεων, στις 05:30 περίπου το πρωί (τοπική ώρα) ξεκίνησε και πάλι η ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω Τwitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 14:00(τοπική ώρα). Στη συνέχεια ανακοίνωσε νέα ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας, 16:00 Βρυξελλών).

Οι συμβιβαστικές προτάσεις που έριξε στο τραπέζι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου έπεσαν στο κενό καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε βήμα πίσω. Ωστόσο το γεγονός πως οι συζητήσεις συνεχίζονται αφήνει κάποια μικρά περιθώρια αισιοδοξίας να υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή συμβιβασμό, αν και η σκληρή στάση που εξακολουθούν να έχουν οι λεγόμενες “φειδωλές” χώρες δείχνουν πως δύσκολα θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Ένα ακόμη ολονύχτιο “παζάρι”

Ένα ακόμη ολονύχτιο θρίλερ πραγματοποιήθηκε χθες με τους αρχηγούς των κρατών – μελών να βρίσκονται τις περισσότερες ώρες εκτός της αίθουσας της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και να διαπραγματεύονται σε ξεχωριστά δωμάτια. Ο Σαρλ Μισέλ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να κάμψουν τις αντιστάσεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας της Σουηδίας και της Φιλανδίας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι πέντε χώρες εμμένουν στην άποψη πως από τα χρήματα που δοθούν με την μορφή των επιχορηγήσεων θα πρέπει να κυμανθούν στα 350 δισ. από τα 500 που έχει αρχικά προταθεί. Την άποψη αυτή απορρίπτουν οι χώρες του νότου αλλά και η Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν τονίσει πως θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή ενότητα.

Το θρίλερ συνεχίζεται στη Σύνοδο Κορυφής: Έξαλλος ο Μακρόν – Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι

Επίθεση Κόντε σε Ρούτε

Η σκληρή στάση που ακολουθεί από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας έχει εξοργίσει τον Ιταλό ομόλογο του. “Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για λίγες ημέρες, αλλά έπειτα από μερικές εβδομάδες θα βρεθείς υπόλογος έναντι όλων των Ευρωπαίων πολιτών επειδή μπλοκάρεις μια επαρκή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση” είπε ο Τζουζέπε Κόντε στον Μαρκ Ρούτε.

Επίθεση στον Ολλανδό πρωθυπουργό εξαπέλυσε και ο Βίκτωρ Όρμπαν τον οποίο κατηγόρησε ως τον κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. “Αν τα σπάσουμε θα φταίνε αυτοί και όχι εγώ. Δεν μου αρέσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ο Ολλανδός είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για όλο το χαμό” δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

Οι πέντε χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φιλανδία) ζητούν την μείωση του συνολικού ποσού για το ταμείο ανάκαμψης από 750 δισ. στα 700 δισ. και να είναι μοιρασμένες εξίσου οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια, δηλαδή από 350 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως αρχική πρόταση ήταν 500 δισ. με την μορφή επιχορηγήσεων και 250 δισ. μέσω δανείων.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι “τα πράγματα πηγαίνουν προς μια δίκαιη κατεύθυνση”, προσθέτοντας πως “εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας”.

Ο Σαρλ Μισέλ φέρεται να δήλωσε κατά την έναρξη της ολομέλειας ότι δεν μπορούσε να παρουσιάσει πλήρες πλαίσιο διαπραγμάτευσης επειδή οι πέντε χώρες εμμένουν στα 350 δισ. σε επιχορηγήσεις για ανάκαμψη, και οι υπόλοιπες 22 χώρες δεν θέλουν να περάσουν κάτω από τα 400, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το αδιέξοδο που υπάρχει.

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις ο Μητσοτάκης

Η χώρα μας είναι παρούσα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μετέχει σε πολυμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των πέντε χωρών που κρατούν σκληρή στάση.

Στην συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε μέρος σε μία ακόμη κρίσιμη διαπραγμάτευση στην οποία ήταν παρόντες η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο πρόεδρος της Γαλλίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει από την πρώτη στιγμή πως το μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμψει η Ε.Ε απέναντι στην πρωτοφανή οικονομική κρίση θα πρέπει να είναι μια θαρραλέα απάντηση.

“Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η πρώτη αποχώρηση

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αποχώρησε από την Σύνοδο Κορυφής καθώς θα έπρεπε να προεδρεύσει σε κυβερνητική σύσκεψη στην χώρα του για τον kορονοϊό. Ωστόσο σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την απογοήτευση του για το κλίμα που επικρατεί.

“Σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες” δήλωσε ο Ξαβιέ Μπέτελ.

thetoc

Πηγή: madata.gr