Σύψας: Ανησυχητικό φαινόμενο οι νέες εστίες κρουσμάτων, είμαστε στην πιο επικίνδυνη φάση

0
102

Ως ένα ανησυχητικό φαινόμενο χαρακτήρισε ο Νίκος Σύψας καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ τις νέες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας ανάφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία, οι μετανάστες ή τα κρουαζιερόπολοια.

“Άρα δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει. Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση”, τόνισε αναφέροντας ότι αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό.

Ο κ. Σύψας είπε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα και ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πασχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

Σημειώνεται ότι χθες χτύπησε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές όταν εντοπίστηκε αρχικά το πρώτο κρούσμα κορονοιού μεταξύ ηλικιωμένων που διαμένουν σε οίκο ευγηρίας στην Νέα Μάκρη.

Λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος στον οίκο ευγηρίας μετέβησαν ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Το κλιμάκιο που τους συνόδευσε πήρε δείγματα από τους ηλικιωμένους, αλλά και από το προσωπικό.

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τις υγειονομικές υπηρεσίες καθώς ο ιός “χτυπά” τις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση ο μέσος όρος της ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη.

Πηγή: madata.gr