Σύψας: Να λάβουμε ακαριαία μέτρα – Τα σχολεία έπαψαν να είναι άνοσα, η κατάσταση επιδεινώνεται

0
32

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής στάθηκε στο γεγονός ότι έρχεται η άνοιξη κάτι που σημαίνει ότι φεύγει ο ιός την άνοιξη, ενώ έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα λέγοντας ότι μας έχουν μείνει μόνο δύο δύσκολοι μήνες και μετά θα βγούμε στο ξέφωτο.

“Έξω ήδη έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές, που σημαίνει ότι έρχεται η άνοιξη, όταν έρχεται η άνοιξη φεύγει ο ιός, φεύγει η επιδημία. Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι εντελώς. Απλώς έχουμε δύο μήνες πολύ δύσκολους. Είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αν αυτούς όλοι μαζί κάνουμε τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε και τους περάσουμε μετά θα βγούμε στο ξέφωτο” ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown ώστε να συγκρατήσουμε την επέλαση του ιού, “στη φάση που είμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί αυτή η ισορροπία γιατί στην ουσία ο ιός επελαύνει. Είδα τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας στη Βουλή, ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πρακτικά είναι σε εκθετική φάση, πρέπει να ληφθούν άμεσα και ακαριαία μέτρα. Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το “κόκκινο” ξαφνικά. Πόλεις όπως είναι η Πάτρα, το Λασίθι, η Χαλκίδα, η Ανδραβίδα μπήκαν στο “κόκκινο”. Βλέπω επέλαση του ιού, δεν είναι ώρα να ανοίγουμε” είπε και συνέχισε:

“Άλλο ανησυχητικό σημείο είναι ότι πλέον έχουμε κρούσματα και στα σχολεία. Τα σχολεία έχουν πάψει να είναι άνοσα και προστατευμένα από τον ιό. Άρα η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως. Αν βάλουμε και το πρόβλημα της μετάλλαξης, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και η οποία φαίνεται έχει διασπαρεί παντού στην ελληνική επικράτεια όλα αυτά συνθέτουν ένα μάλλον ζοφερό τοπίο, το οποίο δεν μας επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την οικονομία. Προτεραιότητα, νομίζω, στην κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η δημόσια υγεία και κυρίως να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας”.

“Η Αττική, ο κεντρικός τομέας και οι γειτονιές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, το κέντρο της Αθήνας ανεβαίνουν εκθετικά, είναι πολύ απότομη η γωνία της καμπύλης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που γίνεται” τόνισε ο καθηγητής.

Όσο για το αν θα πρέπει να κλείσουν οι δραστηριότητες, η αγορά και τα σχολεία, είπε: “Αυτό θα το κουβεντιάσουμε αύριο, μεθαύριο, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να δούμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε αυτήν τη στιγμή σήμερα, ποια θα είναι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δεδομένων, θα προταθούν στην κυβέρνηση τα ανάλογα μέτρα”.

Αν ήταν λάθος το άνοιγμα των σχολίων σημείωσε: “Δεν υπάρχει κανένα λάθος, δεν υπάρχει τίποτα σωστό. Ακολουθούμε τον ρυθμό της επιδημίας… Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε και να είμαστε μπροστά από την επιδημία” είπε ακόμη.

Για τα εμβόλια είπε: “Είχαμε και πολύ καλά νέα, ενα καινούργιο εμβόλιο, το ρωσικό που προκαλεί καλή αποτελεσματικότητα που θα μπει στον αγώνα ταχύτατα και ενδεχομένως θα πάρει έγκριση και από την ΕΕ. Είχαμε και μια καλή μελέτη που επιβεβαιώνει τα στοιχεία ότι τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, όχι μόνο τη νόσηση. Όλα τα εμβόλια έχουμε μπροστά μας δρόμο για έξοδο, που είναι τα εμβόλια. Αν εμβολιαστούμε δεν θα σταματήσουμε μόνο τη νόσο αλλά και τη μετάδοση του ιού και την επιδημία… Οι συνάδελφοι θα αναθεωρήσουν μετά τα νέα δεδομένα και θα έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού τις επόμενε εβδομάδες, οι αρχικοί ενδοιασμοί θα αρθούν”.

Και αστειεύτηκε “δύο μάσκες ίσως είναι λίγο καλύτερα από τη μία, όχι 3-4 γιατί θα πάθουμε ασφυξία”.

Πηγή: madata.gr