Σύψας: Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Οι αντιρρήσεις και τα σενάρια

0
65

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Δε μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τόνισε λέγοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Σύψας.

Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο.», είπε και προσέθεσε:

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε.»

Όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται. 

Οι δύο εκδοχές για την πανδημία

«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε.»

«Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εκτιμά ο κ. Σύψας.

Τέλος, τόνισε ότι η προϋπόθεση είναι να τηρούμε τα μέτρα. Τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις. Βλέποντας την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είναι δύσκολα.

Εμβόλια και μετάλλαξη

Όπως είπε ο κ. Σύψας τα δύο εμβόλια που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που περιμένουμε έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απόλυτα ασφαλή. Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να λάβει τη βεβαίωσή του δίνοντας τα στοιχεία του.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη.»

Η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη και σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία, εξήγησε.

Όσον αφορά την ανοσία, ο κ. Σύψας είπε πως δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο

  Το υπουργείο Παιδείας πάντως προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα.Οι επιστήμονες λένε ότι όλα θα κριθούν απο τη στάση μας κατά την περίοδο των εορτών

Η καλή μας…διαγωγή κατά την εορταστική περίοδο και η τήρηση των μέτρων, θα ανοίξει το δρόμο και για το άνοιγμα των σχολείων της χώρας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τους στις 8 Ιανουαρίου, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρουν οι επιστήμονες την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε. Επιθυμία όλων είναι ν΄ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν σύντομα λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, από τις επαφές μας κατά τη περίοδο των εορτών.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ετοιμάζεται και εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων να στείλουν τις βαθμολογίες τετραμήνου (σ.σ. λήγει στις 20 Ιανουαρίου) όλων των μαθητών στους κηδεμόνες τους ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες. Οι βαθμολογίες θα συνοδεύονται και με τον αριθμό των απουσιών των μαθητών, μεταξύ των οποίων και αυτών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα των σχολείων

Πάντως, αυτή την εβδομάδα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης αλλά και για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Εάν θα ανοίξουν πρώτα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή όλα μαζί αυτό θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα. Πώς θα ανοίξουν και αν θα αφορούν και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης ταυτόχρονα θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις της υπουργού με τους ειδικούς».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε οτι «κατ’ αρχάς, ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά, προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο, σ’ όλη την Επικράτεια. Όσον αφορά τα σχολεία, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με τους ειδικούς, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων, ποια θα είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στις Μ.Ε.Θ. και στους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της Οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε θετικός ν΄ανοίξουν τα σχολεία και πρώτα τα δημοτικά μετά τις γιορτές λέγοντας ότι: «H εικόνα από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλή και η πορεία των κρουσμάτων είναι πτωτική. Σε πρώτη φάση θα ήταν θετικό να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά από μια εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια». Ιδια θέση ανέπτυξε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, λέγοντας όμως ότι θα ήταν καλό ν΄ ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα.

Οι αντιρρήσεις

Αντίθετα το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης, επέμεινε ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας. Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».

Και ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως “οι συναθροίσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα μπορεί να αποβούν μοιραίες για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ο στόχος είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια ότι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».

Πηγή: madata.gr