Συρία: Δέχθηκε ο Άσαντ να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες

0
65

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι δέχεται να αποσταλεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους φονικούς σεισμούς.

Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Sana, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει «υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας», με τη βοήθεια και του ΟΗΕ.

Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει «σε εκείνους που την χρειάζονται», όπως υποστηρίζει.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο σύνολο» του συριακού εδάφους «και στις ζώνες που είναι εκτός ελέγχου του κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι τώρα, βοήθεια μόνο στις περιοχές που ελέγχει ο Άσαντ

Σύμφωνα πάντα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση χαρακτήρισε «πληγείσες ζώνες» τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές – Λαττάκεια, Χάμα, Χαλέπι και Ιντλίμπ – και πρόκειται να ιδρύσει ένα Ταμείο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών.

Ο ΟΗΕ ζητούσε να διευκολυνθεί η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια και πριν από τους σεισμούς.

Δεκάδες αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως από την Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν προσγειωθεί από την Δευτέρα στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Λαττάκεια, περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όμως, η βοήθεια προς τις βορειοδυτικές ζώνες φτάνει με το σταγονόμετρο, από ένα μεθοριακό πέρασμα από την Τουρκία.

Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Συρία από τον σεισμό και πολλές χιλιάδες τραυματίστηκαν.

πηγή: in.gr

Πηγή: madata.gr