Συρία: Οργή και απόγνωση μετά τον σεισμό – Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες

0
15

Περισσότεροι από 3.500 είναι οι νεκροί από το σεισμό στη Συρία όπου έχουν σταματήσει οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους για δεύτερη φορά από την έναρξη του αιματηρού εμφυλίου στη χώρα. Η έλλειψη διεθνούς βοήθειας από τις περιοχές που δεν ελέγχει το καθεστώς Άσαντ εντείνει την ανθρωπιστική κρίση που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Το κοριτσάκι κλαίει σπαρακτικά κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού του στην πόλη Τζεντιρές της βόρειας Συρίας λίγες ώρες μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Οι διασώστες κατάφεραν να το σώσουν. Η μικρή βρισκόταν στην αγκαλιά της αδελφής της που εντοπίστηκε νεκρή.

Έξι ημέρες μετά οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες έχουν εξανεμιστεί. Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν σωρούς νεκρών στις λίγες περιοχές όπου επιχειρούν. Στο ρεπορτάζ του από την πόλη Χαρέμ, ο δημοσιογράφος του BBC περιγράφει μια ζοφερή εικόνα.

«Εκεί κάτω μικρά παιδιά ψάχνουν στα χαλάσματα. Η διεθνής κοινότητα απουσιάζει. Τα αγοράκια είναι αυτά που μετακινούν τα ερείπια των κτιρίων και ανασύρουν σωρούς νεκρούς. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος στον οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν επιζώντες τελείωσε πριν από ένα 24ωρο. Τα μηχανήματα που βλέπουμε απλά μετακινούν τα χαλάσματα. Κανείς δεν ψάχνει πλέον για επιζώντες. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η βοήθεια δεν έφτασε όσο σύντομα έπρεπε».

Στις ισοπεδωμένες πόλεις δεν ακούγονται ούτε σειρήνες ασθενοφόρων ούτε ο θόρυβος από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι διασώστες. Ακούγονται μόνο οι μπουλντόζες που κατεδαφίζουν τα ετοιμόρροπα κτίρια.

«Στην πόλη κατέρρευσαν περισσότερα από 700 κτίρια και άλλα 4.000 είναι ακατάλληλα οπότε ο κόσμος μένει σε σκηνές στον καταυλισμό που έχει στηθεί. Μας λένε ότι δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια από το εξωτερικό. Ομάδα γιατρών από την Ισπανία κατάφερε να φτάσει σε ένα από τα νοσοκομεία και τίποτε περισσότερο. Η αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων συγκλονίζει».

Χιλιάδες άστεγοι

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι στο ελεγχόμενο από το καθεστώτος Άσαντ Χαλέπι.

«Όταν χτύπησε ο σεισμός φύγαμε αμέσως και βρήκαμε καταφύγιο στο τζαμί. Μόλις ήρθα και είδα ότι κατεδαφίζουν το κτίριο με όλα τα υπάρχοντά μας. Δεν πήραμε τίποτε μαζί μας», δήλωσε κάτοικος Χαλεπιού.

Άγνωστη παραμένει η κατάσταση στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και στο κομμάτι που ελέγχει ο τουρκικός στρατός.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές ήταν εξαρτημένοι από την ξένη βοήθεια πριν από τον σεισμό και πολλοί ήταν ήδη εκτοπισμένοι λόγω του πολυετούς εμφυλίου. Τώρα θα μείνουν άστεγοι για δεύτερη φορά ενώ οι σκηνές πληθαίνουν δίπλα στα συντρίμμια», ανέφερε το CNN.

Την ώρα που η διεθνής βοήθεια είναι ανύπαρκτη στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας, αεροπλάνα από αραβικές χώρες  φτάνουν σε περιοχές που ελέγχει ο Ασάντ. Σύμφωνα με διεθνή, μέσα υπάρχουν φόβοι ότι το καθεστώς θα εμποδίσει την αποστολή βοήθειας στις περιοχές που ελέγχουν οι αντίπαλοί του.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr