Τα νέα μέτρα στην Αττική για ωράριο, εστίαση και μετακινήσεις

0
29

Σε λίγες ώρες ανακοινώνονται τα νέα μέτρα στην Αττική για ωράριο, εστίαση και μετακινήσεις. Αγωνία στο κέντρο της Αθήνας όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα.

Περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού να εντοπίζονται στην Αττική και η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα νέα μέτρα που θα ισχύσουν σε πρώτη φάση για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως:

1 ) Kυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις

2) Συρρίκνωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε συναυλίες, κάθε είδους εκδηλώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις

3) Περιορισμός των πελατών στα τραπέζια στην εστίαση

4) Περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

Παράλληλα, θα υπάρξει πιθανότατα νέος περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να παρίστανται σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση και τελετές ενώ στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος θα λάβει σήμερα τις τελικές αποφάσεις βρίσκεται ακόμα και η απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό θεατών, όπως οι συναυλίες και οι κάθε είδους παραστάσεις σε θέατρα.

Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζεται στο κέντρο της Αθήνας και οι έλεγχοι έδειξαν ιδιαίτερη κινητικότητα στους μετανάστες που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση μεταδοτικότητας των φορτίων του ιού, κυρίως λόγω των συνθηκών στις οποίες διαβιώνουν. Έτσι, το κέντρο της πρωτεύουσας δείχνει σήμερα να έχει την πιό επιβαρυμένη εικόνα στην Αττική.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας και θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (15/09).

Όπως επισήμανε, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον κ. Σύψα το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: madata.gr