Τα τέσσερα σενάρια για την τύχη και το μέλλον του Boλοντίμιρ Ζελένσκι

0
35

Από την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ένα από τα πιο κεντρικά πρόσωπα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 20ή μέρα, με τις διαπραγματεύσεις να μην έχουν δείξει ακόμα σημάδια προόδου. Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις, καταλήγοντας σε απώλειες αμάχων και ισοπέδωση υποδομών.

Παράλληλα, πάνω από 2,8 εκατ. άμαχοι έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα ενώ εκατομμύρια ακόμη παραμένουν εγκλωβισμένοι. Πόλεις όπως το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και πολλές άλλες ξεμένουν από τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρισμό. Το λιμάνι της Οδησσού οχυρώνεται και το Κίεβο ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν να το περικυκλώσουν.

Στο Κίεβο παραμένει επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το πιο χαρακτηριστικό πρόσωπο της χώρας στην παρούσα φάση. Η τύχη του Ζελένσκι θα αποτελέσει επίσης μια σημαντική μεταβλητή που θα κρίνει τη συνέχεια στην Ουκρανία μετά το τέλος των μαχών.

Η ιστοσελίδα Gzero κάνει λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρια: 

– Σύμφωνα με το πρώτο, ο Ζελένσκι θα διαφύγει μιας κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις και, όντας αναγνωρισμένος ως ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας από τις περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, θα ηγείται της ουκρανικής κυβέρνησης από την εξορία – είτε από τη δυτική Ουκρανία, η οποία δεν τελεί υπό ρωσική κατοχή, είτε από το εξωτερικό.

– Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Ζελένσκι θα σκοτωθεί στις μάχες και θα γίνει μάρτυρας στο όνομα της ουκρανικής ανεξαρτησίας.

Ο Ζελένσκι θα φυλακιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις και η απελευθέρωσή του θα αποτελέσει διπλωματικό διαπραγματευτικό «χαρτί», σύμφωνα με το τρίτο σενάριο.

– Τέλος, το τέταρτο σενάριο εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και η εικόνα του Ζελένσκι ως εθνικού ήρωα και διεθνούς συμβόλου, θα ενισχυθεί, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια ενέχει μακροπρόθεσμα ρίσκα και όλα τους συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

Η πιο σημαντική συζήτηση που έλαβε χώρα χθες εκτός Ρωσίας και Ουκρανίας , ήταν στη Ρώμη, όπου ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν πραγματοποίησε συνάντηση με τον ανώτατο Κινέζο διπλωμάτη, Γιανγκ Τζιέτσι. 

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο εσωτερικές συνομιλίες σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Στις ΗΠΑ, τα επιχειρήματα έχουν να κάνουν με το αν θα είναι η διπλωματία ή η πίεση που θα πείσει την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία.

Στην Κίνα, η συζήτηση αφορά το πόσο ανοιχτά μπορεί το Πεκίνο να στηρίξει τη Ρωσία χωρίς να πηγαίνει μονίμως ενάντια στους κύριους εμπορικούς της εταίρους, δηλαδή την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας – Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ

Πηγή: madata.gr