Ταραντίλης: Καλύτερα τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα σε σύγκριση με τις 14 Δεκεμβρίου – Τι είπε για το click away

0
47

Ερωτήσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, κατά τις οποίες σημείωσε ότι τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα από τις; 14 Δεκεμβρίου, όταν και άρχισαν να λειτουργούν το click away και άλλες δραστηριότητες.

“Στην κυβέρνηση υπάρχει ένα σύστημα και μία στρατηγική. Το σύστημα είναι ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν όπου αυτά τα δεδομένα ελέγχονται από πάρα πολλές υπηρεσίες, στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα τα δίνουμε στην επιτροπή των ειδικών, που εισηγείται για να πάρουμε μία απόφαση. Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αν θα συγκριθούν με τα δεδομένα στις 14/12/2020 που ήταν η μέρα που άνοιξε το click away και άλλες δραστηριότητες, είναι καλύτερα τώρα. Αυτά τα δεδομένα τα βλέπουμε, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, θα τα δώσουμε στην επιτροπή, η οποία θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί…”, είπε ο Χρήστος Ταραντίλης για να προσθέσει πως “ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ και ίσως παραπάνω”.

Σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι ειδικοί θα μπορούσαν να εξετάσουν την επαναλειτουργία του click away, δεδομένων των καλύτερων επιδημιολογικών δεδομένων, “Θεωρώ -αυτό θα το εισηγηθούν οι ειδικοί στην Επιτροπή- ότι θα μπορούσαν να το εξετάσουν σίγουρα για τα click away”, είπε.

Έχει εμβολιαστεί το 0,6% του πληθυσμού – Τι είπε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε σημειώσει ότι “αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία, ωστόσο, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα- βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων”.

Διευκρίνισε ότι αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κάτι που θα γίνει και αύριο.

“Σε κάθε περίπτωση -λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδραματιζόμενα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- συνεχίζουμε την άμυνα απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος στον τομέα της υγείας και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 Νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου”, είπε ο κ. Ταραντίλης.

Ανακοίνωσε πως μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί περίπου 65.000 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού. “Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι. Χθες παραλήφθηκαν οι πρώτες 3 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna. Παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson. Στο μεταξύ έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 85 και άνω ετών και ήδη έχουν πάρει σχετικό μήνυμα δεκάδες χιλιάδες και έχουν επιβεβαιωθεί 110.000 ραντεβού που θα ξεκινήσουν από τις 16 Ιανουαρίου. Πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού μπορούν να το κάνουν έως και 72 ώρες πριν την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία”, τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως “μετά το δεύτερο εμβόλιο θα χορηγείται στους εμβολιασμένους πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και αυτό -όπως εισηγείται ο Πρωθυπουργός με επιστολές του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους Αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε.- είναι σημαντικό να καθιερωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι -όπως τονίζει- ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών-Μελών, αλλά και σε τρίτες χώρες, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή”.

Πηγή: madata.gr