Τέλος η διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ, τι αλλάζει στα ψώνια

0
59

Πλησιάζει η ώρα που θα ανακοινωθεί ελάφρυνση των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της μη χρήσης μάσκας σε ορισμένους κλειστούς χώρους. Ανακοινώνονται αλλαγές στα σούπερ μάρκετ, όπως αναφέρεται σε άρθρο στα dikaiologitika.gr .

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν σε ποιους χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική σε σχολεία, νοσοκομεία, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η χρήση όμως της μάσκας, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σούπερ μάρκετ θα έχει αλλαγή και μάλιστα σημαντικη.

Πλέον, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, από την 1η Ιουνίου οι πολίτες θα εισέρχονται για τα ψώνια τους στα σούπερ μάρκετ με απλή υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα. Με λίγα λόγια τελειώνει η μάσκα υψηλής προστασίας FFP.

Τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ που ισχύουν μέχρι σήμερα

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων
Η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από κατάστημα τροφίμων (take away) επιτρέπεται υπό τους ίδιους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται σύμφωνα με το σημείο 16.

• Τήρηση των μέτρων του πίνακα Α. Ειδικώς στα σούπερ μάρκετ υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

• Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

 
Παράλληλα, στις ανακοινώσεις για τις μάσκες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα αναφέρει ότι στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που θα καταργηθεί, θα υπάρξει σύσταση για χρήση της όπου υπάρχει συνωστισμός.

Εφόσον οι πέντε κλειστοί χώροι που θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας θα είναι σχολεία, νοσοκομεία, ΜΦΗ, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φαίνεται πως από 1η Ιουνίου δεν θα είναι υποχρεωτική σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα λιανικής κ.α.

Πηγή: madata.gr