Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πυρετώδεις προετοιμασίες. Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα

0
15

Θα εκτεθεί τελικά σε λαϊκό προσκύνημα, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, η σορός του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου, μετά από συνεννόηση της τέως βασιλικής οικογένειας με την εκκλησία. Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει 4 ώρες από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, μέχρι τις 10, ενώ δυο ώρες μετά, στις 12 θα αρχίσει η εξόδιος ακολουθία.
Για τρίτο 24ωρο συνεχίζονται οι προετοιμασίες σε Μητρόπολη και Τατοι για να ρυθμιστούν ολες οι λεπτομέρειες της κηδείας του τεως βασιλιά Κωνσταντίνου .

Τα παιδιά του Κωνσταντίνου, Νικόλαος και Φίλιππος, και μέλη της οικογένειας επισκέφθηκαν τη Μητρόπολη Αθηνών για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της κηδείας .

Σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 10 θα τεθεί η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε συνεννόηση της οικογένειας του Κωνσταντίνου με την εκκλησία. Η σορός του έκπτωτου μονάρχη θα μεταφερθεί στη μητρόπολη Αθηνών στις 12 το μεσημέρι για να ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία .

Μέλη της οικογένειας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, πήγαν το χθες στο Τατόϊ, εκεί που θα γίνει η ταφή του έκπτωτου μονάρχη. Οι αδελφές του Σοφία και Ειρήνη, ελέγχουν τον χώρο που βρίσκονται θαμμένοι οι πρόγονοί τους. Μαζί τους, ο Νικόλαος, και η Νίνα Φλορ, σύζυγος του μικρότερου γιου του Κωνσταντίνου, Φιλίππου.

Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η πλήρης εγκατάλειψη των οικογενειακών τάφων. Σταυροί τυλιγμένοι με νάιλον και μνήματα διαβρωμένα από την υγρασία.

Η άφιξη στο Τατόι
Ώρα 11 το πρωί, στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Ο γιος του Κωνσταντίνου, Νικόλαος φτάνει συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, στο Τατόι για να επιβλέψουν από κοντά τις εργασίες που γίνονται για την ταφή του τέως βασιλιά.

Λίγο αργότερα έφτασε στο Τατόι και η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία, η αδελφή του, Σοφία, καθώς και ο μικρότερος γιος του, Φίλιππος.

Από χθες το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του εγκαταλελειμμένου και παραμελημένου κτήματος Τατοΐου.

Την ίδια στιγμή γίνονται χωματουργικές εργασίες για την ευκολότερη πρόσβαση των αυτοκινήτων και των πεζών στον λοφίσκο Παλαιοκάστρου. Εκεί που ετοιμάζεται ήδη η τελευταία κατοικία, που θα οδηγηθεί τη Δευτέρα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Ως ιδιώτης θα ταφεί τη Δευτέρα στο Τατόι ο εκπτωτος μοναρχης. Η κηδεία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 08:00 έως τη 13:00 .Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια του τέως βασιλιά θα προσκαλέσει 200 επίσημους καλεσμένους. Επιθυμούν να είναι όλοι καθήμενοι στο ναό.

«Ο πρωθυπουργός συλλυπήθηκε τα παιδιά και τη σύζυγο. Όλο το τελετουργικό προέκυψε μετα από συζητήσεις και συνεννόηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα που υπήρχε κατανόηση της ευαισθησίας της κάθε πλευράς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Υψηλοί προσκεκλημένοι για τη κηδεία
Για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα έρθουν στη χώρα μας επίσημοι προσκεκλημένοι από τουλάχιστον έξι Ευρωπαϊκές χώρες .

Από τη Βρετανική βασιλική οικογένεια, ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος είχε στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο, καθως ο τέως βασιλιάς ήταν νονός του πρίγκιπα Γουίλιαμ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθει και ο Γουίλιαμ, ωστόσο η οικογένεια περιμένει την οριστική απάντηση, και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας .

Ο βασιλιάς Φελίππε της Ισπανίας , η βασίλισσα Λετίθια αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος θα έρθουν στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά , σύμφωνα με Ισπανικά μέσα. Αύριο αναμένονται στην Αθήνα οι δύο κόρες της βασιλομήτορος της Ισπανίας, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κριστίνα.

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα και ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος. Στην Αθήνα αναμένεται να φθάσουν και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας.

Στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και θα συμμετάσχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απεβίωσε με διαφορά ενός αιώνα, από τον παππού του Κωνσταντίνο που πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 1923, ενώ ο έκπτωτος μονάρχης έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου του ’23.

Ποιοι θα παρευρεθούν
Κάρολος Γ΄ – Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο, καθώς ο βασιλιάς παρίστανται μόνο σε θανάτους αρχηγών κρατών

Ουίλιαμ – Πρίγκιπας της Ουαλίας & Kέιτ Μίντλετον

Φίλιππος ΣΤ΄ – Βασιλιάς της Ισπανίας

Λετίθια – Βασίλισσα Ισπανίας

Χουάν Κάρλος – Επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας

Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουστάβος – Βασιλιάς της Σουηδίας

Ουίλιαμ Αλεξάντρερ και Μαξίμα – Βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας

Μαργαρίτα Β΄ – Βασίλισσα της Δανίας

Ερρίκος – Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου

Χάραλντ Ε΄- Βασιλιάς της Νορβηγίας

Πηγή: madata.gr