Θέλουμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία, αλλά όλοι περιμένουμε …

0
89

Το σύνολο των ξενοδόχων της Αθήνας θέλουν να ανοίξουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου, όπως προβλέπει η κυβερνητική απόφαση, ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να λάβει αυτήν την απόφαση, καθώς εκκρεμούν σημαντικές διευκρινίσεις ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα εργασιακά, που θα στηρίξουν την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων.

Αυτό υπογράμμισαν στη διαδικτυακή εκπομπή του Tornos News Live την Πέμπτη 28 Μαΐου η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, κ. Ευγένιος Βασιλικός, με παρουσιαστή τον εκδότη του Tornos News κ. Γιάννη Γιαννακάκη.

Οι διευκρινίσεις έπρεπε ήδη να είναι γνωστές στους ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες, αλλά έστω και την ύστατη ώρα αναμένουν την έκδοσή τους, ώστε τελικά να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τη Δευτέρα.

Ο κ. Βασιλικός εκτίμησε ότι μέχρι και τα μέσα Ιουνίου ή και έως το τέλος Ιουνίου θα δούμε κλειστά ξενοδοχεία στην ελληνική πρωτεύουσα. Δεν θέλουμε, είπε, το βιαστικό άνοιγμα να γίνει μπούμερανγκ με κρούσματα κορωνοϊού σε πελάτες και εργαζόμενους. Γι αυτό και χρειάζονται διευκρινίσεις σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα, όπως: Θα υπάρχει δυνατότητα για μπουφέ στο πρωινό; Θα φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι στην ρεσεψιόν ή οι σερβιτόροι στα ξενοδοχεία; Και, εν τέλει, με ποιο τρόπο θα υπάρξει μια ισορροπία στην έννοια της φιλοξενίας στο επίπεδο, που έχουμε, και στα μέτρα προστασίας.

Σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων, η κυρία Ζούλοβιτς υπογράμμισε ότι σε επίπεδο προθέσεων είναι θετικά, όμως, απαιτούνται βελτιώσεις και διευκρινίσεις στα εργασιακά και στις υποχρεώσεις των ξενοδοχείων, ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να αξιολογήσει εάν μπορεί να ανοίξει  και να γνωρίζει εάν θα έχει στήριξη στη λειτουργία του.
Στόχος το 2020 το 20-30% του τζίρου που είχαν τα ξενοδοχεία πέρισυ

Η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ εκτίμησε ότι, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, ο στόχος των αθηναϊκών ξενοδοχείων για το 2020 είναι να έχουν το 20% έως 30% του τζίρου που είχαν πέρισυ.

Ο κ.Βασιλικός θεωρεί ότι τουλάχιστον στην αρχή της εφετινής σεζόν, ίσως και τον Ιούλιο, θα υπάρχει πίεση τιμών, καθώς η προσφορά κλινών στην Αθήνα υπερτερεί της ζήτησης. Τα τελευταία χρόνια, είπε, άνοιξαν πολλά ξενοδοχεία, αρκετά όχι από επαγγελματίες, που δεν έχουν βιώσει κρίσεις και δεν γνωρίζουν πώς θα διαχειριστούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, όπως είναι η εφετινή. Μάλιστα εκτίμησε ότι, λόγω της κρίσης, κάποιοι από αυτούς ίσως θελήσουν να φύγουν από το χώρο της ξενοδοχίας και γενικά να δούμε ανακατατάξεις στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας, με αποχωρήσεις και νέους εισόδους από όσους κρίνουν ότι δημιουργούνται ευκαιρίες.

Δείτε τη διαδικτυακή εκπομπή του Tornos News Live εδώ
Eξαιρετική επιλογή τα νησιά του Αργοσαρωνικού για τις εφετινές διακοπές τόσο των ξένων όσο και των Αθηναίων

Η κυρία Ζούλοβιτς εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τα νησιά του Αργοσαρωνικού φέτος θα προτιμηθούν τόσο από τους ξένους όσο και από τους Έλληνες και ειδικά από τους κατοίκους της Αθήνας. Έχουν εύκολη πρόσβαση, είναι κοντά και όπως πληροφορούμαι έχουν και πολύ καλές τιμές, είπε, προβλέποντας ότι το καλοκαίρι θα είναι καλό για τον τουρισμό αυτών των νησιών.
Αισιοδοξία για το 2021

Αν και τα τωρινά δεδομένα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες δεν επιτρέπουν προβλέψεις για το 2021, τόσο η πρόεδρος όσο και ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ εκτιμούν ότι η νέα χρονιά θα είναι καλή για την Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, είπε ο κ.Βασιλικός. Θα δούμε εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας και τι όπλα θα έχει η ανθρωπότητα για την αντιμετώπισή της. Εάν τα πράγματα είναι όπως τώρα, τόνισε, η χώρα μας πρέπει να εισπράξει την πολύ καλή διαχείριση της κατάστασης και τα εύσημα που μας δίνουν άλλες χώρες.

Η διοίκηση της ΕΞΑΑΑ εξετάζει ήδη μια καμπάνια προβολής και μάρκετινγκ, που θα αναπτυχθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, για να επαναφέρει στο προσκήνιο ότι πλέον η Αθήνα είναι προορισμός και όχι “πέρασμα” για τα νησιά.

Η κυρία Ζούλοβιτς επισήμανε ότι η Αθήνα έχει πλέον και νέα προϊόντα για να παρουσιάσει στον τουρίστα, όπως τη νέα πλατεία Ομονοίας και τον Μεγάλο Περίπατο, που διαμορφώνεται και θα αλλάξει την τουριστική όψη στο κέντρο της πόλης.

Η ίδια επίσης εκτιμά ότι από του χρόνου θα ξεκινήσει η ανάκαμψη και των επαγγελματικών και εταιρικών ταξιδιών, θεωρώντας ότι οι τηλεδιασκέψεις δεν θα κρατήσουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση επιζητεί την τετ-α- τετ επαφή και επικοινωνία.

Τέλος, τόσο η κυρία Ζούλοβιτς όσο και ο κ.Βασιλικός, επισήμαναν ότι πρέπει να τεθούν όροι και προϋποθέσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να λειτουργούν με ίσους όρους με τα ξενοδοχεία και τα νόμιμα καταλύματα. Από τα ξενοδοχεία, που θα ανοίξουν την Δευτέρα, ζητούνται υγειονομικά και άλλα μέτρα προστασίας, είπαν χαρακτηριστικά. Τα διαμέρισματα πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα για να υποδεχθούν τουρίστες;

σχετικά άρθρα

Πηγή: madata.gr