Θεοδωρίδου: Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος

0
82

Επικρατεί διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε μια νέα φάση της πανδημίας covid μετά και την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων. Ο τομέας των εμβολιασμών όμως δεν επιδέχεται χαλάρωση, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19.

Η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα.

“Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη. Θα είναι η πιο αδύναμη ομάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου κύματος” δήλωσε.

Όσον αφορά στο το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax τόνισε ότι προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό και αναμένεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και το εμβόλιο της Zanofi και της Glaxo, το οποίο έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου του βασικού εμβολιασμού.

“Προ μηνός η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης 4ης δόσης σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Για παιδιά και εφήβους, 5-17 ετών, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσοκατεσταλμένων, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση και χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου” πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου και σημείωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης.

Σχετικά με τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας από μόλυνση και μετά τον εμβολιασμό, οι γνώσεις συνεχώς εμπλουτίζονται με μελέτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αναθεωρήσεις. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και στις δύο περιπτώσεις. Η διαδοχή φυσικής λοίμωξης και εμβολιασμού και αντιθέτως δημιουργεί την ενισχυμένη ανοσία, την υβριδική.

Εξάλλου, σύμφωνα με βρετανικό άρθρο, διαπιστώθηκε μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά, σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου. Όσον αφορά σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, τα στοιχεία έδειξαν μείωση και των εμβολιασμών ρουτίνας. «Τέσσερις στους δέκα γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα» πρόσθεσε.

Πηγή: madata.gr