Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για επεισόδιο σε επιχείρηση εστίασης για φιλοδώρημα 1 ευρώ

0
74

Επεισόδιο σε βάρος σερβιτόρας για φιλοδώρημα ενός (1) ευρώ, φέρεται να προκάλεσε επιχείρηση εστίασης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης -Πιερίας-Χαλκιδικής.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του ΣΕΤΕΠΕ, setepethess.gr, την Παρασκευή 15 Απριλίου, σε επιχείρηση εστίασης στη συμπρωτεύουσα,  “η εργοδότρια έκανε επεισόδιο σε σερβιτόρα της βάρδιας με φωνές και τραβήγματα από το χέρι, για να ελέγξει την ποδιά της, κατηγορώντας την ότι «έκλεψε» φιλοδώρημα αξίας 1 ευρώ (!), καθώς το κατάστημα έχει ως πολιτική να παρακρατεί μέρος των φιλοδωρημάτων”.

“Η εργαζόμενη-μέλος του Συνδικάτου κατήγγειλε άμεσα το περιστατικό στο ΣΕΤΕΠΕ και το γνωστοποίησε στους συναδέλφους της, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν από την επόμενη κιόλας μέρα ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και συνολικότερη εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η εργοδοσία αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση, κάτι το οποίο ήταν απαίτηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι το ζήτημα θα λυθεί ατομικά. Μάλιστα,  η εργοδοσία, αντί να λογοδοτήσει  για τη συμπεριφορά αυτή, απείλησε ότι έχει το δικαίωμα (!) να ελέγχει τις τσάντες των εργαζομένων με την αρχή και τη λήξη της βάρδιας. Επιπλέον  έδιωξε από τη βάρδια εργαζόμενη, επίσης μέλος του Συνδικάτου, η οποία αντέδρασε στο εν λόγω σχόλιο και υπερασπίστηκε την συναδέλφισσά της. Αποκορύφωμα όλης αυτής της συμπεριφοράς  ήταν να προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες απολύσεις αυτών των εργαζομένων.” αναφέρει το ΣΕΤΕΠΕ στην καταγγελία κατά της επιχείρησης.

Όπως προστίθεται: “Δεν εκπλησσόμαστε με τα εν λόγω περιστατικά, καθώς στο συγκεκριμένο κατάστημα, έχουν προηγηθεί κι άλλα περιστατικά υποτιμητικής συμπεριφοράς και προσβλητικών χαρακτηρισμών. Αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη εχθρικό προς τους εργαζόμενους περιβάλλον, καθώς οι άνθρωποι καλούνται να δουλεύουν μισο-ασφαλισμένοι, χωρίς να πληρώνονται τις απαραίτητες προσαυξήσεις για υπερωρίες και αργίες, αλλά και να δουλεύουν άλλες μέρες και ώρες από αυτές που αναγράφει η σύμβασή τους.

Όλα αυτά δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, ούτε αποτελούν ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης. Οι εργοδότες στον κλάδο μας προχωρούν σε τέτοιες συμπεριφορές, πατώντας πάνω στο ελεύθερο που τους δίνουν οι νόμοι της κάθε κυβέρνησης, η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και η απουσία συλλογικών συμβάσεων που θα έβαζαν ένα φρένο στην όποια εργοδοτική αυθαιρεσία. Εδώ φανερώνεται πόσο σημαντικό είναι να είναι οργανωμένοι στο Συνδικάτο τους οι εργαζόμενοι, να μεταφέρουν πείρα από τους χώρους δουλειάς, να μην νιώθουν μόνοι απέναντι σε καμία κατάσταση, να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα”, τονίζει το ΣΕΤΕΠΕ στην καταγγελία του.
Πηγή: setepethess.gr

Πηγή: madata.gr