Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Rafale αλλά με επιφυλάξεις για τις απευθείας αναθέσεις

0
37

Θετικός για την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στις σχετικές συμβάσεις ακόμη και για το τελευταίο ευρώ που θα δαπανηθεί δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ενημέρωση που παρέσχε για το θέμα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξοπλιστικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι συμφωνούν με την αγορά με δεδομένη και τη σχετική εισήγηση που έκανε για το θέμα η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση με απευθείας αναθέσεις αλλά και για την επιλογή της να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες την σύμβαση μέσα στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Υπό αυτό το πνεύμα επισήμαναν ότι η θετική στάση τους για την αγορά των Rafale δεν ισοδυναμεί με «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση πριν κατατεθούν οι συμβάσεις.

«Επιφυλαχθήκαμε στην επιτροπή, τονίζοντας ότι η τελική μας θέση θα καθοριστεί μετά την κατάθεση των συμβάσεων από την Κυβέρνηση» ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι ζητά διευκρινίσεις για τις συμβάσεις, «καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλιπέστατες. «Απαιτείται πλήρης ενημέρωση για κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι ζητά να γίνει σαφές ποια είναι η στρατηγική για την αγορά και αξιοποίηση φρεγατών, που έχει προτεραιότητα, «δεδομένου ότι υπήρξαν μείζονες και πολύμηνες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο από την Τουρκία». Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να παρασχεθεί σαφής ενημέρωση για την προοπτική αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, (ενδεχομένως και με τις ΗΠΑ) όπως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει. «Η έλλειψη μια τέτοιας συμφωνίας τους τελευταίους μήνες ήταν εμφανής σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο» σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται τελείως αλλοπρόσαλλα, χωρίς πυξίδα, χωρίς αυτοκριτική και με αντιφατικές δηλώσεις στην αμυντική και εξωτερική πολιτική, παρά την πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας της τελευταίας 25ετίας και τη δεινή ήττα για τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

https://www.ieidiseis.gr

Πηγή: madata.gr