Θωμαΐδης, Βασιλακόπουλος: Παράτασης του lockdown για 15 ημέρες έως τις 15 Μαρτίου

0
33

Υπέρ της παράτασης του lockdown για 15 ημέρες έως τις 15 Μαρτίου, τάχθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης

Τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει μια μικρή ύφεση της τάξης του 16% τις τελευταίες τρεις ημέρες και δεν μειώνεται σημαντικά παρότι έχουν περάσει δέκα ημέρες από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι για να αρθεί το lockdown θα πρέπει να αρχίσει η ύφεση των σημαντικών δεικτών όπως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ.

Και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» τόνισε ότι ακόμη και εάν παραταθεί για δύο εβδομάδες το lockdown ενδέχεται να μην είναι αρκετό αν εφαρμοστεί όπως τώρα, τόνισε

Εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα των περιορισμών δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες ανά εβδομάδα και ο ιός με κάποιο τρόπο συνεχίζει να μεταδίδεται.

Το κλείσιμο δραστηριοτήτων τόνισε ο καθηγητής, γίνεται για να μειωθεί επαρκώς η ανθρώπινη επαφή – κυρίως η απρόσεκτη, ωστόσο πολίτες πάνε σε ό,τι είναι ανοιχτό, όπως για παράδειγμα το συνεργείο για να κάνουν τη βόλτα τους.

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται περισσότερα περιοριστικά μέτρα, αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που φέρει ο κάθε πολίτης να φορά σωστά τη μάσκα του, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε στη λογική της διπλής μάσκας ή της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Επεσήμανε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός περί τα 23 με 25 θύματα ημερησίως ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με 3.000 ημερήσια κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 120. Απέδωσε την αισθητή αυτή πτώση του ποσοστού θνητότητας στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.Εξέφρασε την ριζική διαφωνία του με το άνοιγμα του λιανεμπορίου με 3ωρο μήνυμα για τους πολίτες λέγοντας ότι τίποτα δεν διασφαλίζει πως οι πολίτες δεν θα στείλουν την ίδια ώρα μήνυμα και να μαζευτούν για παράδειγμα όλοι στις 11 το πρωί στην Ερμού.

Τόνισε ότι θα είναι καλύτερα το λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, με το λεγόμενο click in shop και με αυστηρά μέτρα σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών ανά κατάστημα.

Πηγή: madata.gr