Θρίλερ για 4η μέρα στην Σύνοδο Κορυφής. Τελικά τι περιμένει η Ελλάδα;

0
80

Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες θα θεωρηθείς υπεύθυνος από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που μπλόκαρες μια επαρκή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή λύση

Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, στον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο πλαίσιο της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε Ιταλός αξιωματούχος που ήταν παρών στη συνάντηση, ο Κόντε προειδοποίησε τον Ρούτε για το ρίσκο που παίρνει θέλοντας να μπλοκάρει την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, ο Κόντε φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι το κόστος του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι δύο και τρεις φορές μεγαλύτερο εάν η ΕΕ αποτύχει να δράσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Κάναμε κάποια πρόοδο. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί». Η δήλωση του Μαρκ Ρούτε, στις 6.30 το πρωί ώρα Βρυξελλών, δίνει το στίγμα της κατάστασης στη Σύνοδο Κορυφής. Μετά από σχεδόν ένα 24ωρο εντατικών διαβουλεύσεων, καθώς η τρίτη μέρα της Συνόδου Κορυφής έδυσε και έφτασε να ξημερώσει η τέταρτη, οι «φειδωλοί 4+1» εξακολουθούν να αντιστέκονται, αλλά οι δύο πλευρές είναι πλέον κοντά και υπάρχει προσδοκία για λύση σήμερα.

Από την ώρα που ξεκίνησε το δείπνο (19.00 τοπική) ως τη βαθιά νύχτα, η συμμαχία του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία συν τη Φινλανδία) δέχθηκε καταιγιστικές πιέσεις να αποδεχθεί οι επιχορηγήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης να είναι 400 δισ. ευρώ αντί για 350 δισ. που απαιτούσαν (υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και των Γάλλων με τους Γερμανούς, ήταν για 500 δισ.). Μετά τα μεσάνυχτα υπήρχαν διαρροές περί διάσπασης του φειδωλού μετώπου, με την Αυστρία και την Ολλανδία να έχουν απομονωθεί. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε όμως.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγκελα Μέρκελ εξοργίστηκαν από τη συμπεριφορά ειδικά του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον Γάλλο πρόεδρο να τον κατηγορεί ότι δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και τον νοιάζει μόνο να δίνει γραμμή στον Τύπο της χώρας του (ο Κουρτς πάντως τα ξημερώματα δήλωνε στο Twitter «πολύ ευτυχής» με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων). Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τον Μαρκ Ρούτε ότι συμπεριφέρεται εξίσου εγωιστικά όσο ο Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις για τον προηγούμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ο Μισέλ ανακοίνωσε 45λεπτο διάλειμμα στις εργασίες της ολομέλειας λίγο πριν τις 23.30 – το οποίο τελικά κράτησε πάνω από έξι ώρες!

Λίγο πριν τις 6 το πρωί, ο πρόεδρος του Συμβουλίου συγκάλεσε εκ νέου την ολομέλεια – για λιγότερα από δέκα λεπτά. Η νέα πρόταση, την οποία θα καταθέσει αργότερα σήμερα, θα τοποθετεί τις επιχορηγήσεις στα 390 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι σαφές αν το συνολικό πακέτο θα είναι 700 ή 750 δισ. Η συνεδρίαση της ολομέλειας αναμένεται να ξεκινήσει ξανά στις 4 το απόγευμα, με την αποδοχή του νέου ποσού για τις επιχορηγήσεις εκ μέρους των «φειδωλών» να μην θεωρείται δεδομένη (μεταξύ άλλων αναμένεται να ζητήσουν ακόμα υψηλότερες «επιστροφές» από τον προϋπολογισμό).

Στην τέταρτη ημέρα εισήλθε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές, οι οποίες σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν και πάλι στις 5 το απόγευμα.

Μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, η συνεδρίαση διακόπηκε τα ξημερώματα και θα συνεχιστεί στις 5 το απόγευμα-ώρα Ελλάδας- ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επεξεργάζεται νέα συμβιβαστική πρόταση. Το ποσό των χρηματοδοτήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης των Eυρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισ. ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισ. δάνεια.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισ. ευρώ.

«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μέσω Twitter.

Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι προσδοκίες της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του έχει δείξει τις προσδοκίες της Ελλάδας για τη Σύνοδο Κορυφής. Από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, «αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να μην αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Αλλαγή πορείας για τη Γερμανία

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Βερολίνο Γιώργος Παππάς δίνει τις λεπτομέρειες για τη στάση της Μέρκελ όσον αφορά τη συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο και τις αντιρρήσεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέκρινε δριμύτατα την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη-μέλη. Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.
«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν. Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο Γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ομολόγου του της Ολλανδίας, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματική πηγή, φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι «μπορεί να γίνεις ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος έναντι όλων των Ευρωπαίων για το μπλοκάρισμα μιας αποτελεσματικής και επαρκούς συμφωνίας».

Είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: madata.gr