Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις νέες Navtex

0
105

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η Τουρκία τις έρευνες πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο εντός τριών ή τεσσάρων μηνών, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη, ανακοίνωσε την Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ενώ την ίδια ώρα, με Navtex για  παράνομη δέσμευση περιοχών από την Ρόδο μέχρι νότια της Κρήτης  για ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις

Η Τουρκική Navtex που εκδόθηκε σήμερα το πρωί αφορά την δέσμευση τεσσάρων περιοχών για ναυτικές ασκήσεις αύριο 30 Μαΐου.

Τουρκικές φρεγάτες που είναι σε αποστολή ανοικτά της Λιβύης εναλλάσσονται και στην διάρκεια του πλου από και προς την Τουρκία πραγματοποιούν μικρής κλίμακας ασκήσεις.

Όμως οι συγκεκριμένες Navtex έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι δύο είναι ανοικτά της Λιβυκής ακτής και η Τουρκία θέλει να δώσει το στίγμα της ότι θα έχει σταθερή ναυτική παρουσία στην περιοχή και μάλιστα μια ήμερα μετά την ανακοίνωση του Ιταλού και Έλληνα διοικητή Αποστολής IRINI που θα έχει στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Όμως τα άλλα δυο σημεία είναι απολύτως προβληματικά:

– Η Navtex ανατολικά της Ρόδου αφορά την περιοχή που καλύπτεται από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και στην οποία τουλάχιστον σε πρώτη φάση η Τουρκία επιχειρεί να διεκδικήσει την άσκηση αρμοδιοτήτων, όπως είναι η έκδοση Navtex. Σε περιοχή που η ευθύνη αυτή ανήκει στις ελληνικές αρχές ενώ αφορά και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

-Η άλλη: είναι ίσως η πρώτη φορά που η Τουρκία εκδίδει Navtex για την περιοχή νότια της Κρήτης και μάλιστα μόλις έξω από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου. Και αυτή η επιλογή έχει ενδιαφέρον και για τον λόγο ότι επίκειται η απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης στο αίτημα που έχει υποβάλει η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες σε περιοχή που ορίσθηκε από το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

www.ert.gr

Πηγή: madata.gr