Τι γίνεται με τις αναστολές εργασίας – Νέα μέτρα 4 δισ. ευρώ

0
76

Πολλά ερωτήματα υπαρχουν για τις αναστολές εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δικηγόρος,εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος εξήγησε τι θα γίνει με τις αναστολές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ανά κλάδο.

Παράλληλα ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στο θέμα του ετεροχρονισμού των πληρωμών. Η πληρωμή των επιδομάτων των 534 ευρώ γίνεται με καθυστέρηση δύο μηνών, γεγονός που προκαλεί προβλήματα και θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση.

Σχετικά με την πλατφόρμα για την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, μέχρι χθες Κυριακή είχαν υποβληθεί 28.000 αιτήσεις. Η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα με τη βοήθεια του φορολογικού αναλυτή της «Grant Τhornton» Κώστα Κουνάδη δόθηκαν οδηγίες της τελευταίας στιγμής για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Ποια είναι η προθεσμία (έως 31/8), τι δηλώνεται, τι γίνεται με τις πυλωτές. Επίσης τι προβλέπεται για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και για τις κατοικίες εκτός σχεδίου.

Νέα μέτρα ελάφρυνσης 4 δισ. για τις ζημιές του κορωνοϊού

Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα μέτρα 4 δισ. για τις ζημιές από κορωνοϊό σε νοικοκυριά, επαγγελματίες – εργαζομενους.

Μεταξύ αυτών: Επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, παράταση της επιδότησης για μισθούς και εισφορές, επέκταση της μείωσης ενοικίου 40%, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς, μιλώντας στην εκπομπή, αναφέρθηκε στο πώς επηρεάζεται η οικονομία από την έξαρση της πανδημίας και στα επικρατέστερα σενάρια για την ύφεση.

Τα μέτρα για την οικονομία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο όποια μέτρα και να ληφθούν τα αποτελέσματά τους δεν είναι αυτά που θα είχαμε σε μια κανονική περίοδο, σχολίασε ο κ. Μελάς. Ο κορωνοϊός δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο στις προσδοκίες για επενδύσεις όσο και στην κατανάλωση. 

Μέχρι να έρθουν χρήματα από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχιστεί ο αγώνας για «επιβίωση» από επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Τέλος ο κ. Μελάς ανέλυσε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία.

megatv

Πηγή: madata.gr