Τι κυρώσεις επιδιώκει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής

0
52

Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο Ο Ερντογάν προειδοποιεί την ΕΕ για τύφλωση καθώς η Ελλάδα επιδιώκει κυρώσεις.

Το άρθρο κάνει αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να  «απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση» και  προσθέτει ότι  η Ελλάδα θέλει σκληρά οικονομικά μέτρα και  εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Αναφέρει μάλιστα ότι η χώρα μας, ώθησε το μπλοκ να στοχεύσει την Τουρκία με αυστηρότερες κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πλήρη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα στη δήλωση Ερντογάν ότι η ΕΕ «δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός από την Κύπρο και την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι τα σχόλια αυτά, δημοσιεύθηκαν καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν τις σχέσεις με την Τουρκία πριν από τη σύνοδο κορυφής του, όπου η Ελλάδα ελπίζει να δεσμεύσει να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Τι επιδιώκει η Ελλάδα

«Η Ελλάδα θέλει οι ηγέτες της ΕΕ, την Πέμπτη,  να δώσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, ‘’σαφή εντολή’’ ώστε να παρουσιάσει στοχοθετημένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σύμφωνα με σημείωμα που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση και περιήλθε στη γνώση του Bloomberg News.

«Μια τόσο σοβαρή δράση είχε προηγουμένως αποτύχει να τύχει της ομόφωνης υποστήριξης των κυβερνήσεων της ΕΕ. Ο Μπόρελ είπε ότι η συνάντηση των κορυφαίων διπλωμάτων του μπλοκ της Δευτέρας (ΥΠΕΞ) κατέδειξε την ευρεία άποψη ότι ‘’η κατάσταση δεν είναι θετική’’, ενώ αρνήθηκε να εικάσει για το τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες του μπλοκ» σχολιάζει το  Bloomberg και προσθέτει:

Ενώ η ΕΕ συντάσσεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι επιφυλακτική για την κλιμάκωση των κυρώσεων στην Τουρκία καθώς θα βλάψουν σοβαρά τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και με μια χώρα στην οποία βασίζεται το μπλοκ για να σταματήσει τη μετανάστευση στη Μέση Ανατολή.

Επισημαίνοντας τα διακυβεύματα, η Ελλάδα μπορεί αυτή την εβδομάδα να απαιτήσει από τη Γερμανία να ακυρώσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πουλήσει τουρκικά προηγμένα υποβρύχια, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να μετατοπίσει το ισοζύγιο ισχύος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», υποστηρίζει το Bloomberg.

«Προσεκτική αξιολόγηση»

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp ως απάντηση στις τουρκικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Μια πρόταση της Κύπρου για συμπερίληψη τουρκικών οντοτήτων και προσθήκη ατόμων σε αυτήν τη μαύρη λίστα καθυστερεί από τον Ιούνιο. Μια επιλογή για τους ηγέτες της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα είναι να προωθήσουν την κυπριακή πρόταση. Μια άλλη, είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι δυνατότητες για ευρύτερες, επικεντρωμένες στην οικονομία, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που κατέθεσε ο Μπορέλ στα τέλη Αυγούστου.

Οι αρχηγοί των κρατών-  μελών δεσμεύτηκαν στις 1-2 Οκτωβρίου να «λάβουν τις αποφάσεις το αργότερο» τον Δεκέμβριο, υπενθυμίζει το Bloomberg και σε άλλο σημείο παραθέτει τις δηλώσεις Μπορέλ, σύμφωνα με τις οποίες «δεν έχουμε δει μια θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στην τουρκική συμπεριφορά… Αντιθέτως, σε αρκετές πτυχές η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».

Στάνο: Όλα είναι στο τραπέζι

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, «ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν» τόνισε από πλευράς του, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων υπογραμμίζοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

«Η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν εχθές τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι οι εργασίες «έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες προς ανακοίνωση.

Γερμανικός Τύπος

Ενόψει της επικείμενης -κρίσιμης για την Τουρκία- Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από την ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν εκτεταμένα από τον κορωνοϊό. Αν σε όλα αυτά, έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως παρατηρεί η FAZ: «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα. Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό. Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του. Αντιθέτως τα μέτρα οδήγησαν εσωπολιτικά σε σύμπνοια. Για τη γερμανική κυβέρνηση καθίσταται όμως όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις,  η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο και για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, που θα συντελούσαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει: Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».

Τα αγκάθια της Ουγγαρίας – Πολωνίας

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στο άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, το σχεδιαζόμενο βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό λόγω της σύνδεσής του με κριτήρια που αφορούν την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. Η SZ σχολιάζει: «(…) Πολωνία και Ουγγαρία ανήγαγαν την διαμάχη (με την ΕΕ)  σε θεμελιώδες επίπεδο. Και οι δύο θεωρούν ότι ο εν λόγω μηχανισμός πλήττει την κυριαρχία τους – με τον τρόπο τους έχουν δίκιο. Τα κυβερνητικά μοντέλα του υπερσυντηρητικού PiS στην Πολωνία και του εθνολαϊκιστικού Fidesz στην Ουγγαρία έχουν ως βάση τον ακρωτηριασμό της ΕΕ. Αυτή περιορίζεται σε έναν οικονομικό χώρο και ρόλο χρηματοδότη. Κατά συνέπεια μία κοινή κατανόηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου καθίσταται περιττή. Για αυτά τα θέματα κάθε χώρα πρέπει να αποφασίζει “κυρίαρχα” μόνη της».

Σε άλλο σημείο το σχόλιο παρατηρεί: « (…) Σε αυτή τη μάχη ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι θα είχαν πλεονέκτημα αν οι υπόλοιποι έχαναν την υπομονή τους. Η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δυνατή και χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία. Προ πάντων η Πολωνία θα υποφέρει. Και οι δύο χώρες θα δεινοπαθήσουν από έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, χωρίς να έχουν μπορέσει να αποτρέψουν τον μηχανισμό για την προάσπιση του κράτους δικαίου (…) Η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να τελειώσει την ευρωπαϊκή της πολιτική καριέρα με έναν τέτοιο συμβιβασμό. Η Μέρκελ πρέπει να δείξει στους Ορμπάν και Κατσίνσκι ότι η ΕΕ διαθέτει περισσότερη δύναμη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, DW

Πηγή: madata.gr