Τι πρέπει να περιμένουμε από το εμβόλιο της Οξφόρδης AZD1222 για τον κορονοϊο;

0
79

Ελπιδοφόρες ήταν οι χθεσινές ανακοινώσεις του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν, το AZD1222, το οποίο χορηγήθηκε σε 1.007 ασθενείς, συντέλεσε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Ως πολύ ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των βρετανικών ερευνών για το εμβόλιο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το εμβόλιο μοιάζει να έχει τα στοιχεία που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Σε ότι αφορά στη διαθεσιμότητά του, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες περίπου δύο δισ. δόσεις, ενώ η τιμή του θα είναι χαμηλή.
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τον Ιούλιο, συγκριτικά με τον Ιούνιο.

«Αν συνεχιστεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων, σημαίνει ότι κλείσαμε μια στρόφιγγα κρουσμάτων και ότι δεν είμαστε τόσο κοντά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊόυ» εξήγησε.

Αναφορικά με τα μέτρα που λήφθηκαν στις ελληνικές συνοριακές διαβάσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ο κ. Μαγιορικής, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ διαφορετικό προφίλ, καλύτερο, επιδημιολογικά από τις γειτονικές της χώρες.

Ο κ. καθηγητής εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να επέλθει εκ νέου ολικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα συστήνεται πιο έντονα η χρήση της μάσκας ενώ θα υπάρξει μείωση πυκνότητας κόσμου σε χώρους και μέσα. «Αλλά ακόμα δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

 Για το εμβόλιο για τον κορονοϊό και τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Πέρα από το εμβόλιο της Οξφόρδης υπήρχε και ένα ακόμη από τη Γουχάν. Όπως εξήγησε ο καθηγητής και τα δύο έδειξαν πολύ καλά ανοσολογικά αποτελέσματα στη χορήγηση μέσω της παραγωγής μιας πρωτεΐνης που δημιουργεί αντισώματα, τα οποία εξουδετερώνουν τον ιό.

«Τα εμβόλια είναι αυτή τη στιγμή στη φάση 2. Τώρα μένει τα αποτελέσματα να εκτιμηθούν σε μεγάλο αριθμό ασθενών, περίπου 30.000.», προσέθεσε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Γώγου σε 3 μήνες το πολύ θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα από το εμβόλιο.

«Αν πάνε όλα καλά το εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021.»

Το μικρό εύρημα από την 2η φάση των δοκιμών του εμβολίου είχε να κάνει με τους άνω των 55. Τώρα θα δοθεί σε μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος, επεσήμανε ο καθηγητής.

Επίσης, υπάρχει και τρίτο εμβόλιο από τις ΗΠΑ που είναι αποτελεσματικό στις μέχρι τώρα δοκιμές.

Πηγή: madata.gr