Τι σημαίνει η επανεμφάνιση Καραμανλή – Όλο το παρασκήνιο

0
98

Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην συγκεκριμένη συγκυρία έχει προφανώς την αξία της, όπως έχει και το γεγονός ότι η ομιλία του -στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή»- είχε ως αφετηρία τα εθνικά θέματα, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός επεκτάθηκε και στην κοινωνική πολιτική, σε μία εποχή που οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα. 

Ο Κώστας Καραμανλής – ο οποίος μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα- στην ομιλία του τράβηξε την δική του κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές απόψεις για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων, στέλνοντας μήνυμα ότι «με εκπτώσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν εξαγοράζεται η ειρήνη», ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

«Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους πράγματι είχαν αποφασιστική συμβολή και στην ενιαία στάση της Δύσης στην κρίση αυτή και στην ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν έχουν εξ ίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση επ ουδενί στον ίδιο βαθμό», είπε ο Κώστα Καραμανλής και συνέχισε: «Είναι η Ευρώπη που πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός, την λήξη του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έργο δύσκολο, με πολλές παγίδες και αντινομίες αλλά αναπόφευκτο.
 
Η Ευρώπη με τις γνωστές αδυναμίες της, την ανολοκλήρωτη ολοκλήρωσή της, τον αυτοπεριορισμό της σε ρόλο παθητικού θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει την δύναμη να πρωταγωνιστήσει».

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στην τουρκική ηγεσία για την αναθεωρητική πολιτική που ασκεί και την επεκτατική βουλιμία, που, όπως είπε, την χαρακτηρίζει.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη –παρά μόνο είπε ότι «ασχέτως επί μέρους απόψεων, όλοι την ίδια γαλανόλευκη φανέλα φοράμε», ενώ το μυημένο ακροατήριο παρατήρησε ότι με έμμεσο τρόπο επανέφερε το αφήγημα περί «νταβατζήδων».

Η κατανομή του πλούτου περιορίζεται διαρκώς σε λιγότερα χέρια και εξωθούνται στο περιθώριο ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στα αστικά-μικροαστικά στρώματα είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε : «Υγιής όμως δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή. Προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο, είναι όνειρο θερινής νυκτός».

Μια ακόμα αναφορά στην προπαγάνδα και στα fake news έδωσε την εντύπωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως στην πραγματικότητα άφηνε αιχμές για την ελληνική πραγματικότητα. «Δεν ήταν ασύνηθες σε καιρό πολέμου η πληροφόρηση σε ένα βαθμό να είναι ελεγχόμενη, το φαινόμενο όμως απροσχημάτιστης προπαγάνδας και διασποράς fake news είναι ανησυχητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Αν σ΄αυτό προστεθούν τα ήδη εξαπλούμενα φαινόμενα του ανεξέλεγκτου λαϊκισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αυθαίρετος αποκλεισμός της αντίθετης άποψης, η υπερσυσσώρευση ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια, η κατάσταση επιδεινώνεται κατά πολύ. Μπορεί όλα αυτά να μην επηρεάζουν άμεσα την έκβαση του πολέμου, πρέπει όμως να προβληματίζουν σοβαρά για το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ζωής που εκκολάπτεται στο όχι τόσο μακρινό μέλλον».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βασίλης Κικκίλιας, ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και δεκάδες βουλευτές της ΝΔ.

.topontiki

Η υποψηφιότητα Καραμανλή και η συμφωνία με τον Μητσοτάκη

Με την χθεσινή ομιλία του, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έδωσε το στίγμα των θέσεών του κυρίως για τα εθνικά μας θέματα, τα ευρωπαϊκά και το Ουκρανικό.

Αυτά που είπε, δεν τα λες και κόντρα στον Μητσοτάκη, όπως έγραφαν και προέβλεπαν κάποιοι εδώ και μέρες.

Από την άλλη, δεν είναι εύκολο να μαντέψεις, αν η εμφάνιση αυτή συνιστά σε απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές.

Οι συνεργάτες του λένε πως «ότι αποφασίσει ο πρόεδρος θα το κάνει μόνο μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Και μόνο με αυτόν».

Άρα η παρτίδα, είναι για δύο.

Πηγή: madata.gr