Τι συμφώνησαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ – Σκληρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία

0
69

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Την συμφωνία τη μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Το γεγονός πιστοποίησε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας: «Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας».

 Σκληρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Στον κάλαθο των αχρήστων η συμφωνία με τη Λιβύη

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε πως «σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τις σχέσεις καλής γειτονίας, συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πρόκειται για «συμφωνία γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» και είναι «το εντελώς αντίθετο από το τουρκολιβυκό μνημόνιο που κατέληξε εκεί που άνηκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

Ο κ. Δένδιας σχολίασε πως η συμφωνία με την Αίγυπτο δίνει ΑΟΖ στα νησιά της Ελλάδας και θέτει τις βάσεις «για να συνεχίσουμε μαζί να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις προς όφελος των χωρών μας, των λαών και της περιοχής μας».

«Ευχαριστώ τον Σούκρι για τη στενή συνεργασία ώστε να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία, επωφελή και δίκαιη συμφωνία. Επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να πράξει ανάλογα.  Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύση στα προβλήματα. Να μην εφαρμόζεται επιλεκτικά. Διατυπώνω την ευχή η περιοχή μας να δει στο μέλλον και άλλες θετικές εξελίξεις» τόνισε.

Τι συμφώνησαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ – Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία που συνήψαν το απόγευμα της Πέμπτης Ελλάδα και Αίγυπτος για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τη χάραξη ΑΟΖ,  «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Επιπλέον, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τι αποκομίζει η Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».

Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:

Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.

Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

«Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»

Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»

Ειδικότερα:

Γίνεται λόγος για «αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο».

Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», αναφέρουν, στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές πηγές.

Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Τι προηγήθηκε 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, βρέθηκε εκτάκτως σήμερα στο Κάιρο και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Τον Ελληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας είχε καθημερινή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καθώς οι τουρκικές πιέσεις είχαν ενταθεί το προηγούμενο διάστημα και φαίνεται πως η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών απομένει απλά να επισημοποιηθεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται δημοσίευμα της αιγυπτιακής ενημερωτικής ιστοσελίδας “Sada Elbalad”, Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, γεγονός που φανερώνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σάραντζ και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι,στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Πηγή: madata.gr