Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Με εκπλήξεις ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη;

0
64

O πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Βελλίδειο, αναμένεται να κάνει μία αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, ενώ θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει, εκτός των άλλων, και ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

o Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει εκπλήξεις, τις οποίες θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη νέα γενιά, ρίχνοντας μια «γέφυρα» στη νεολαία που έχει «χτυπηθεί» από την πανδημία και έχει απόλυτη ανάγκη για ολική επαναφορά σε κανονικότητα με ερεθίσματα για ουσιαστική δημιουργία.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται κίνητρα για τον εμβολιασμό των εφήβων και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι προκρίνεται μια νέα «δωροκάρτα» με παροχές σε αθλητισμό, πολιτισμό και τεχνολογία για τις ηλικίες των 15-17 στα πρότυπα της freedom pass που φάνηκε ότι λειτούργησε επικουρικά ως δέλεαρ για την επίσπευση του εμβολιασμού.

«Σωσίβιο» για ευάλωτους και μεσαία τάξη
Στο τρίπτυχο ανάπτυξη, απασχόληση, δημιουργία πλούτου θα επικεντρωθεί στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης και στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών με αύξηση των εισοδημάτων μέσω του παραγόμενου πλούτου. Παράλληλα, στόχος όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να προστατευθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, με επίκεντρο τη μεσαία τάξη.

Ειδική φορολογία για τις επιχειρήσεις
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η στήριξη των επιχειρήσεων με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% αρχικά και στο 20% στη συνέχεια, αλλά και των επαγγελματιών με τη μείωση και στη συνέχεια την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται μια σειρά παρεμβάσεων στο μέτωπο της φορολογίας που περιλαμβάνει την παραμονή του ΦΠΑ στον καφέ στο 13%, ενώ θεωρείται κλειδωμένη η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ:

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών (-1,1 μονάδα)
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% (καφέ, μεταφορικά, τουρισμό, εισιτήρια θεάτρου)
Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (από 24%-> 22% και από 13%-> 11%)
Παράταση του «ΓΕΦΥΡΑ Ι» για 3 μήνες
Μέτρα – «ανάχωμα» για άνεργους & ευάλωτα νοικοκυριά
Την ίδια ώρα, έρχονται μέτρα – «ανάχωμα» για τους άνεργους και τα ευάλωτα νοικοκυριά, και συγκεκριμένα αναμένεται στήριξη για τις ενεργειακές τους ανάγκες, διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, αλλά και ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Πηγή: madata.gr