Τι θα ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας – Ποια έγγραφα απαιτούνται και ποιοι εξαιρούνται

0
108

Ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα ισχύσει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας

Όπως  είπε ο κ. Χαρδαλιάς:

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα έως τις έξι Απριλίου.

Η απαγόρευση δεν αφορά όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, το ιατρικό προσωπικό και τα μέλη πολιτικής προστασίας.

Μετάβαση από και προς την εργασία

Μετάβαση σε φαρμακείο και γιατρό

Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών

Μετάβαση στην τράπεζα

Μετάβαση σε τελετή

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή ασκηση με κατοικίδιο κατά μόνας ή ανα δυο άτομα

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας

Δυο άτομα ανά όχημα

Από Δευτέρα 23/03 δε λειτουργούν παιδικές χαρές, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο.

Έγγραφα που απαιτούνται: Η βεβαίωση τύπου Α για τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος την φέρει πάντα μαζί του. Για τις άλλες περιπτώσεις για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες θα συμπληρώνουν την βεβαίωση τύπου Β.

Για τις μετακινήσεις τύπου Β’ τρεις εναλλακτικές. Μία βεβαίωση κατ΄εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που γίνεται για έξι λόγους: 1 φαρμακείο ή γιατρό, 2 προμήθεια υλικών πρώτης ανάγκης, 3 σε τράπεζα, 4 για παροχή βοήθεια ανθρώπων σε ανάγκη, 5 μετάβαση σε τελετή, 6 σωματική άσκηση ή έξοδο με κατοικίδιο.

Επίσης μπορεί να γραφτεί η άδεια μετακίνησης είτε σε ένα λευκό χαρτί είτε με sms στο 13033 όπου ο πολίτης γράφει τον έναν από τους έξι αριθμούς και το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση κατοικίας. Το sms είναι δωρεάν.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι το forma.gov.gr είναι η ιστοσελίδα όπου οι πολίτες θα μπορούν να βρουν τα σχετικά έγγραφα για τις μετακινήσεις.

Ο υφ. Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου αναφερόμενος στα μέτρα της Αστυνομίας: «Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Οι συνεπείς πολίτες που κατανόησαν τον περιορισμό το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι να συμπληρώνουν τη φόρμα. Εχοντας μαζί τους το δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και τη σχετική άδεια. Στα διόδια θα επιβάλλονται κυρώσεις κι αναστροφή σε όσους μετακινούνται χωρίς λόγο».

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι), ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος συμμετέχουν στην ενημέρωση.

Πηγή: madata.gr