Το 2021 είναι εδώ. Καλή Χρονιά με πολλά και καλά madata. Tι αφήσαμε πίσω το 2020

0
27

Καλή χρονιά! Και είμαστε ακόμα ζωντανοί, στην σκηνή σαν ροκ συγκρότημα! Το 2021 είναι πλέον κοντά μας με πολλές ελπίδες φορτωμένο για μία χρονιά καλύτερη, απαλλαγμένη από την πανδημία, με ευχάριστα madata, με ανάκαμψη, με ελπίδα ζωντανή

Αλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της! 14ο ξεκίνημα χρονιάς μαζί σας
Δυσάρεστος ο ρόλος μας στο 90% των περιπτώσεων.
“Να σου πω τα μαντάτα” λέμε και συνήθως περιμένεις εκείνα.. τα δυσάρεστα που θα σε ξαφνιασουν, θα σε συγκινήσουν, θα σε στεναχωρησουν, θα σε αγχώνουν
Αθεράπευτοι λάτρεις και κυνηγοί της είδησης ως εχει χωρίς τρίτο -δεύτερες σκέψεις και δόλο ή υστεροβουλία

Ξεκινήσαμε μαζί σας να αναζητούμε τα νέα της στιγμής, όπου και όπως συμβαίνουν

Ματιά στα γεγονοτα όπως ακριβώς συμβαίνουν
Αυτός ήταν ο αρχικός μας ίδιος στόχος από τον σχεδιασμό μας και παραμένει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια

Μας κρατάτε ζωντανούς στην σκηνή ως ροκ. ανεξάρτητο και ανένταχτο μέσο ενημερωσης
Πολλές ελπίδες για ένα καλύτερο 2021 με ανάκαμψη, με εργασίες, με λιγότερο πόνο και απώλειες

Κάθε χρόνο λέμε ότι τα χειρότερα πέρασαν και η ελπίδα για το καλύτερο είναι μπροστά.
14 χρόνια τώρα, μέσα από το madata κλείνουμε την χρονιά με πολύ στεναχώρια για όσα μας βάρυναν, για όσα μας έκλεψαν το χαμόγελο μια ολόκληρη χρονιά, για αυτούς που μας άφησαν, για όσες ελπίδες μας διαψεύστηκαν, για όσα περιμέναμε σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο και δεν έγιναν ή μετατράπηκαν σε εφιάλτη …

Και τι δεν ζήσαμε μαζί φέτος μέσα από το madata μας….

Δύο είναι οι φωτογραφίες που εμείς εδώ στο madata.gr ξεχωρίσαμε:
Εκείνη του ταπεινού αλλά μεγάλου επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, του καθηγητή που λατρεύτηκε, αλλά λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε όσο κανείς άλλος και δεν απάντησε ποτέ, την ώρα του εμβολιασμού
Ένα φανελάκι που παραπέμπει σε μιαν άλλη εποχή, την εποχή της αθωότητας. Κι ένα βλέμμα αμήχανο, το βλέμμα του αληθινού επιστήμονα. Είναι τόσο real η φωτογραφία του που ξεπερνά κάθε φακό… Όπως εύστοχα έχει γραφτεί, ο Τσιόδρας, απλός στην αμφίεση και μετρημένος στον λόγο, ενσαρκώνει μια εκδοχή του ήρωα του Καμύ. Του ανθρώπου δηλαδή που ενδιαφέρεται περισσότερο να αντιμετωπίσει μέρα με τη μέρα, περίπτωση με την περίπτωση, το «κακό» που έχει μπροστά του, παρά να καμωθεί πως είναι εκείνος που θα δώσει την οριστική λύση. Eίναι «ταγμένος» στην επιστήμη του. Ο καθηγητής εμφανίστηκε σε αυτή την κρίση που ζούμε ως «από μηχανής Θεός». Μόνο που δεν τον έχρισε κανείς ήρωα. Ευτυχώς δηλαδή. Οι μοίρες τον έχρισαν ήρωα. Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ, «αυτή που κλώθει», γνέθει το νήμα της ζωής, η δεύτερη, η Λάχεσις που ξετυλίγει το νήμα και η τρίτη, η Άτροπος που το κόβει, όταν έρθει η ώρα. Αυτές τον όρισαν…».

Η δεύτερη είναι εκείνη της Μάγδας Φύσσα η οποία με δάκρυα στα μάτια και με τα χέρια ψηλά, κοίταξε ψηλά και φώναξε :

Παύλο μου, νικήσαμε. Δικαιωθήκαμε!. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Μάγδας Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, στο άκουσμα της απόφασης πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και τα στελέχη της, ανάμεσά τους και ο αρχηγός, Νίκος Μιχαλολιάκος, κρίθηκαν ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ήταν το πρόσωπο της δίκης της Χρυσής Αυγής όλα αυτά τα χρόνια.  Με μια έκφραση στο πρόσωπό της που δεν περιγράφεται και με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό η Μάγδα Φύσσα φώναξε: “Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου”, Και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Το 2020 έκρυβε μεγάλες ανατροπές στην ζωή μας, στην “κανονικοτητα”μας
Τι αφήνει πίσω του το 2020;

Τη ζωή εν μέσω πανδημίας. Από τον εντοπισμό του πρώτου εγχώριου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου, μέχρι την έναρξη των εμβολιασμών μόλις στις 27 Δεκέμβρη, ο νέος κοροναϊός κατάφερε να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας, να σκορπίσει απροσμέτρητο πόνο, να απειλήσει τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων, να γεννήσει εκατοντάδες μικρούς και μεγαλύτερους ήρωες και να μας εγκλωβίσει στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας –αλλά και σε μια πρωτόγνωρη, βαθύτατη μοναξιά.

Έχουν ήδη αλλάξει και θα συνεχίσουν να αλλάζουν τις ζωές μας, με τρόπους άλλοτε προφανείς και άλλοτε υπόγειους. Έχουν ήδη τραυματίσει και θα συνεχίσουν να τραυματίζουν αμέτρητους ανθρώπους, σωματικά και ψυχικά, μέχρι επιτέλους όλα όσα συνέβησαν να κλειστούν στα περιεχόμενα των βιβλίων, στα αρχεία των εφημερίδων, στις πιο μυστικές γωνιές της μνήμης μας.
Δεν ήταν, όμως, τα μόνα συγκλονιστικά γεγονότα του 2020.

Εκτός από τον SARS-CoV-2, η φύση επιφύλασσε και άλλα τεράστια σοκ, όλα τους προϊόντα της καταστροφικής ανθρώπινης δραστηριότητας. Ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, συντάραξαν μεγάλα τμήματα της χώρας, κοστίζοντας όχι μόνο σε υλικές ζημιές, αλλά ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές. Οι εικόνες των πλημμυρισμένων δρόμων μετά την προέλαση της Θάλειας και του Ιανού, στέλνουν δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη.

Η ιστορία των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό της Σάμου, καταπλακωμένα από τους τοίχους ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού, αλλά και οι 113 νεκροί της Σμύρνης, έφεραν μια μικρή στιγμή «ανακωχής» στα ελληνοτουρκικά, με τον κοινό θρήνο των δύο χωρών να γεφυρώνει αποστάσεις και σύνορα.

Από τον Μάρτιο, όταν η Τουρκία επέτρεψε την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς την Ευρώπη, μέχρι την καταστροφή της κόλασης της Μόριας και τη σημερινή επισφαλή διαμονή εκατοντάδων ανθρώπων σε καταυλισμούς εκτεθειμένους στα στοιχεία της φύσης, το μέγεθος του ανθρώπινου δράματος που εκτυλίχθηκε γύρω από τα ελληνικά σύνορα είναι ανυπολόγιστο. Η προσφυγική κρίση για ακόμα μία χρονιά εξελίχθηκε σε κεντρικό ζήτημα της ελληνικής επικαιρότητας.

Τέλος, η χρονιά σημαδεύτηκε και από δύο δίκες-ορόσημα, που είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν εγγεγραμμένες στη συλλογική μας μνήμη. Η πρώτη ήταν εκείνη που έφερε την καταδίκη των βιαστών και δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη, χωρίς αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού.

Η δεύτερη ήταν, φυσικά, η δίκη της Χρυσής Αυγής, που έφτασε στο τέλος της μετά από 7 χρόνια, με την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης και τη φυλάκιση των ηγετικών στελεχών και άλλων μελών της, δικαιώνοντας τους αντιφασιστικούς αγώνες που σημάδεψαν την περασμένη δεκαετία.

Στις 13 Μαρτίου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τέως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε ποτέ το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Αν και ακόμη η Ελλάδα δεν είχε γνωρίσει το πρώτο της lockdown, ο κοροναϊός είχε ήδη περάσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα η ορκωμοσία να πραγματοποιηθεί με τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στις 29 Φεβρουαρίου του 2020, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνει το άνοιγμα των συνόρων της χώρας του προς την Ευρώπη και την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων, καλώντας την ΕΕ «να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της». Οι επόμενες εβδομάδες σημαδεύονται από αδιάκοπα επεισόδια στα σύνορα, φόβους για κλιμάκωση των εντάσεων μέχρι το θερμό επεισόδιο, εθνικιστικές εξάρσεις και αγωνία. Βουτηγμένοι στην απελπισία, δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες είδαν την τραγωδία τους να μετατρέπεται σε πολιτικό παιχνίδι.

Στις 23 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ το πρώτο εθνικό lockdown της Ελλάδας. Οι πιο πολυσύχναστοι δρόμοι της χώρας ερημώνουν, ενώ γιατροί και νοσηλευτές οπλίζονται με κουράγιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μετά από περισσότερους από δύο μήνες εγκλεισμού, η χώρα κατάφερε να φτάσει στο καλοκαίρι με σχετικά μικρές απώλειες. Όμως η ελευθερία δεν θα κρατούσε για πολύ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τις οθόνες υπολογιστών, κινητών και tablet. Η νέα πραγματικότητα της τηλεκπαίδευσης απέδειξε ότι το internet είναι πλέον βασικό αγαθό και όχι πολυτέλεια, κινήθηκε με άλματα, αλλά χαρακτηρίστηκε από παραλείψεις και αποκλεισμούς. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν αδύνατη πριν από ελάχιστα μόλις χρόνια.

Στις 19 Απριλίου τα μέτρα παρέμεναν ακόμη σε ισχύ και οι αναστάσιμοι ψαλμοί έφταναν στους πιστούς μέσα από τα μεγάφωνα των εκκλησιών. Από άκρη σε άκρη της χώρας, τα μπαλκόνια γέμισαν με το φως των λαμπάδων, τη στιγμή που οι δρόμοι παρέμεναν άδειοι από ζωή.

Λίγες ημέρες πριν την χαλάρωση των μέτρων του πρώτου lockdown και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε καλέσει σε αναβολή της πορείας, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση για να τιμήσει την εργατική Πρωτομαγιά. Όμως η φετινή διαδήλωση δεν έμοιαζε με τις προηγούμενες: Τηρώντας ευλαβικά της αποστάσεις, οι διαδηλωτές χάρισαν μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, γεμίζοντας το πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Αυγούστου, η Εύβοια έζησε στιγμές τρόμου από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Θάλεια». Ο τραγικός απολογισμός μέτρησε οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα βρέφος οκτώ μηνών, και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός διέσχισε την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του εικόνες βιβλικής καταστροφής. Το βαρύτερο τίμημα κλήθηκε να καταβάλει η Θεσσαλία, με τους κατοίκους να γίνονται μάρτυρες σοκαριστικών εικόνων και τρία άτομα να χάνουν τη ζωή τους.

Τα μεσάνυχτα της 9ης Σεπτεμβρίου το κολαστήριο της Μόριας, όπου ζούσαν στιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες περίπου 13.000 πρόσφυγες, παραδίδεται στις φλόγες. Είχαν προηγηθεί επεισόδια μετά τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων κοροναϊού στο camp. Ορισμένοι εκ των προσφύγων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, φέρονται να αρνήθηκαν να μπουν σε καραντίνα, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο χώρος που προοριζόταν για αυτό το σκοπό δεν πληρούσε τις αναγκαίες προδιαγραφές. Η καταστροφή της Μόριας ακολουθήθηκε από φρικτές εικόνες που έδειχναν πρόσφυγες να κοιμούνται στον δρόμο ή ακόμη και σε νεκροταφεία. Ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του γιου της από το μαχαίρι του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, η Μάγδα Φύσσα κραυγάζει για τη δικαίωση του Παύλου. Η απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και να οδηγήσει στη φυλακή τα ηγετικά της στελέχη ήταν αναμφίβολα ιστορική, με πολλά διεθνή μέσα να την παρομοιάζουν με τη δίκη της Νυρεμβέργης. Έξω από το εφετείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες αντιφασίστες, αναμένοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου.i

Στις 30 Οκτωβρίου σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα δονήθηκε από τον φονικό σεισμό, μεγέθους 6,7 ρίχτερ στα βόρεια της Σάμου. Οι εικόνες χάους με τα γκρεμισμένα κτίρια, αλλά ακόμη και το μικρό τσουνάμι που έπληξε το νησί ως συνέπεια του σεισμού, δεν ήταν τίποτα μπροστά στον άδικο χαμό δύο ανήλικων παιδιών, που σκοτώθηκαν αγκαλιασμένα από τα ερείπια εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, η Σμύρνη θα θρηνούσε περισσότερους από 100 νεκρούς.

Αστυνομική βία στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Εν μέσω του δεύτερου εθνικού lockdown, η κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, για τη διάρκεια του τριημέρου που προηγούνταν της επετείου του Πολυτεχνείου.
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τις γενναίες νοσηλεύτριες από την Κρήτη

Η Ελλάδα θρηνεί τα θύματα του δεύτερου κύματος. Παρά την επιτυχία του πρώτου lockdown, η Ελλάδα δεν άργησε να οδηγηθεί στο φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει κοστίζει τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ο ανθρώπινος πόνος μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο από τους περιορισμούς που μπαίνουν εμπόδιο στο τελευταίο «αντίο». Ανατριχιαστικές εικόνες από το άνοιγμα νέων τάφων, αλλά και από τις νεκρώσιμες ακολουθίες των θυμάτων του κοροναϊού, οι οποίες τελούνται με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που θυμίζουν συνθήκες βιολογικού πολέμου, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου καθιστώντας σαφές το μέγεθος της απειλής.
Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί στους άδειους δρόμους

Το δεύτερο lockdown του 2020 δεν χαρακτηρίστηκε από μεταποκαλυπτικές εικόνες έρημων πόλεων, αφού μεγάλο μέρος των εργαζομένων εξακολουθεί να πηγαίνει στη δουλειά του. Όμως η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και η έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους της Αθήνας, συνθέτουν τις απόκοσμες χριστουγεννιάτικες εικόνες των στολισμένων δρόμων που μένουν κενοί -όταν δεν διασχίζονται από διανομείς ή περιπολικά.
Η ελπίδα του εμβολίου Η 27η Δεκεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Ευρωπαίων, ως η μέρα που σήμανε την αρχή του τέλους της πανδημίας, μέσα από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού. Στη χώρα μας, ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε ήταν η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Η έγκριση και η πρώτη διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από την ΕΕ, πολλαπλασίασε τις ελπίδες για ένα πιο φωτεινό, ασφαλές και… κοινωνικό 2021.

Το 2020 μάς αποχαιρετά με απώλειες, εκκρεμότητες, ανοιχτούς λογαριασμούς αλλά και με την προσδοκία που συνοδεύει το τέλος κάθε έτους για καλύτερους καιρούς.

Κάθε χρόνο η ίδια ευχή …

Το 2021 ευχόμαστε ολόψυχα να είναι πολύ καλύτερο από όλα αυτά που ζήσαμε.

Υγεία, προσωπικές χαρές σε όλους και η ελπίδα για καλύτερες μέρες να λάβει υπόσταση και μορφή…

Αυτήν την φορά η ελπίδα να δυναμώσει … να μας δώσει αυτά που περιμένουμε… και μια έξοδο σε ένα καλύτερο αύριο

Καλή Χρονιά από το madata.gr … από καρδιάς!

Γεια χαρά, πάμε παρακάτω όλα “οκ” κι όλα άνω κάτω. Αυτή είναι η ζωή, μία πάνω και μία κάτω. Τα πιο ωραία είναι παρακάτω, δανεικά είναι στο κάτω κάτω

Πηγή: madata.gr