Το απόγευμα της Τρίτης οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

0
122

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Οι πρώτες κυρώσεις ανακοινώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτο-αποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, απόφαση που σύμφωνα με το Κρεμλίνο γνωστοποιήθηκε στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αποδείξει ότι δεν μιλάει μόνο για κυρώσεις, αλλά προχωρά επίσης στην εφαρμογή τους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ νωρίτερα καταδίκαζε  τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη χαρακτηρίζοντας τα  «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

Πηγή: madata.gr