Το χρέος της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 23,5% σε έναν χρόνο

0
76

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της Τουρκίας ανήλθε σε 1,6 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 233 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το capital.gr, το ποσοστό είναι 23,5% υψηλότερο από ότι τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Το χρέος περιλαμβάνει το χρέος των ιδρυμάτων του δημόσιου τομέα, της Κεντρικής Τράπεζας, των ιδιωτικών εταιρειών και των νοικοκυριών.

Περισσότερο από το μισό χρέος, ήτοι 818,4 δισεκατομμύρια λίρες Τουρκίας (119,5 δισεκατομμύρια δολάρια), είναι σε ξένο νόμισμα, ανέφερε το υπουργείο.

Σχεδόν 984 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (143 δισεκατομμύρια δολάρια) του χρέους είναι εγχώριο χρέος και 657 δισεκατομμύρια λίρες (96 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι εξωτερικό, λέει η έκθεση.

Το σύνολο των εισπρακτέων απαιτήσεων του Δημοσίου ανήλθε στα 18,2 δισεκατομμύρια λίρες Τουρκίας (σχεδόν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις 30 Ιουνίου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας ήταν 6,85 στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Πηγή: madata.gr