Το λάθος πιλότου που προσγείωσε ελικόπτερο σε παραλία, το πληρώνει η Μύκονος και ο τουρισμός

0
24

Υπό έρευνα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο 5 Iουνίου, με ελικόπτερο Έλληνα επιχειρηματία να προσγειώνεται στην παραλία Πάνορμος της Μυκόνου., σε κοσμική παραλία της Μυκόνου.  Σε βίντεο στα social media φαίνεται το ελικόπτερο να προσγειώνεται στον χώρο beach bar της περιοχής, ελάχιστα μέτρα μακριά από τις ξαπλώστρες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έρχεται παράλληλα να αυστηροποιήσει το πλαίσιο, μέσα από την έκδοση ειδικής ΝΟΤΑΜ,, ένα νέο πλαίσιο για τις πτήσεις με ελικόπτερα., υπό το οποίο θα πραγματοποιουνται για ένα χρονικό διαστημα 12 τουλαχιστον ημερών οι ιδιωτικές πτήσεις με ελικόπτερα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της ΥΠΑ, μέχρι τις 27 Ιουνίου απαγορεύονται όλες οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις ελικοπτέρων στη Μύκονο, που δεν γίνονται από το αεροδρόμιο ή από το ένα και μοναδικό ιδιωτικό εγκεκριμένο πεδίο εξυπηρέτησης Ε/Π στην περιοχή Καλαφάτη. Όλες οι υπόλοιπες προσγειώσεις και οι απογειώσεις θεωρούνται παράνομες και οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται αυστηρά. Η απαγόρευση, ακόμη, ισχύει για όλες τις πτήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση.

Η ΥΠΑ επέλεξε να μην «τιμωρήσει» αποκλειστικά τον επιχειρηματία Βασίλη Χήτο για την απόφασή του να προσγειωθεί δίπλα ακριβώς από τις ξαπλώστρες κοσμικού μπιτς μπαρ, αλλά επέβαλε κυρώσεις που αφορούν στο σύνολο των πτήσεων με ελικόπτερο.

Η επιβολή των περιορισμών στις πτήσεις, πρακτικά σημαίνει ότι έπεται σημαντική ταλαιπωρία για τους Vip τουρίστες που έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με ελικόπτερο. Οι πιλότοι των συγκεκριμένων ελικοπτέρων μπορούν και επιλέγουν κάποιο από τα δεκάδες σημεία προσγείωσης που υπάρχουν στο νησί. Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία δε, όπως και αρκετές τουριστικές επαύλεις διαθέτουν ιδιωτικά ελικοδρόμια διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των Vip τουριστών. 

Ζητώ συγγνώμη, το λάθος είναι δικό μου”
Ο επιχειρηματίας Βασίλης Χήτος, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δήλωσε μετανιωμένος. “Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους παρευρισκομένους. Το λάθος είναι καθαρά δικό μου. Βέβαια υπήρχε μια υπόδειξη του σημείου προσγείωσης από τους υπεύθυνους των μαγαζιών αλλά θα έπρεπε εγώ από μόνος μου να κρίνω ότι δεν θα έπρεπε να προσγειωθώ εκεί“.

Και πρόσθεσε: “Δεν είναι κάτι το οποίο μας τιμά κι ούτε ταυτίζεται με τη φιλοσοφία που έχουμε στη ζωή μας. Δεν υπήρχε περίπτωση να κινδυνεύσει κανείς. Δεν έπρεπε όμως να το κάνω. Έχω κάνει τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι τώρα ενέργειες αναζήτησης και ανεύρεσης ανθρώπων αλλά γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία αναφορά. Τώρα δυστυχώς η μεγάλη μου αγάπη έγινε καταδικαστέα ξαφνικά”.

Αντιδράσεις προκαλεί η ΝΟΤΑΜ για τα ελικόπτερα στην Μύκονο

Σύμφωνα με την επιστολή διαμαρτυρίας προς το διοικητή της ΥΠΑ Γ. Δριτσάκο, που κοινοποιείται στον Κ.Μητσοτάκη και τα υπουργεία Υποδομών, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη κι έχει στη διάθεσή του το moneyreview.gr, οι περιορισμοί που επιβάλει η ΥΠΑ προκαλούν σημαντική οικονομική ζημία από ματαιώσεις προγραμματισμένων και προπληρωμένων πτήσεων. Και με το αεροδρόμιο να εξυπηρετεί ένα ελικόπτερο, ανά ώρα, κυρίως από τις 10:00 έως τις 18:00, δηλαδή οκτώ πτήσεις ημερησίως, όταν, αυτή την περίοδο, η μέση ημερήσια κίνηση αντιστοιχεί σε περίπου 35 πτήσεις, οι εταιρείες που διαθέτουν στόλο ελικοπτέρων ζητούν την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ.

Τι αναφέρει η επιστολή

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρουν στο κείμενο διαμαρτυρίας τα εξής:

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επικίνδυνη και παράνομη ενέργεια, η οποία παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες και ασφαλείς διαδικασίες πτήσεων. Αιφνιδίως και με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε για την έκδοση της από 12/06/2021 ειδικής αγγελίας ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία για την περίοδο από την 13/06/2021 έως 27/06/2021 απαγορεύονται οι απο-προσγειώσεις ελικοπτέρων σε πεδία προσγείωσης στο νησί της Μυκόνου. Εκτός αν αυτές διενεργούνται από και προς τον Αερολιμένα Μυκόνου (LGMK) ή σε αδειοδοτημένα ελικοδρόμια (ενημερωτικά στην Μύκονο τα αδειοδοτημένα ελικοδρόμια είναι όλα ιδιωτικά και συνεπώς δεν μας παρέχουν εξυπηρέτηση), παρακάμπτοντας τις διαδικασίες του άρθρου 12 «Πεδία προσγείωσης ελικοπτέρων» του Π.Δ. 19/2009, όπου αναφέρεται ρητά η μέθοδος χρήσης πεδίων προσγείωσης, μέθοδος η οποία έχει ενσωματωθεί στις εγκεκριμένες διαδικασίες των εγχώριων αερομεταφορέων και αεροπορικών εταιριών.

Η συγκεκριμένη αγγελία, πλήττει σφόδρα και τιμωρεί αδικαιολογήτως όλες τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στον τομέα των αεροπορικών εφαρμογών, ειδικά την προκειμένη στιγμή, μετά από έξι μήνες σχεδόν μηδενικής επιχειρησιακής δραστηριότητας και στην εκκίνηση της τουριστικής περιόδου.

Η αδικαιολόγητη και αιφνίδια καθολική απαγόρευση χρήσης των πεδίων προσγείωσης των οποίων η χρήση είναι καθόλα νόμιμη, σύμφωνα με τα αεροπορικά πρότυπα, τα κανονιστικά άρθρα του ως άνω προεδρικού διατάγματος, καθώς και τις εγκεκριμένες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διαδικασίες των εταιρειών μας, έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια. ‘Εχουμε ήδη υποστεί σημαντική οικονομική ζημία από ματαιώσεις προγραμματισμένων και προπληρωμένων πτήσεων και μετά βεβαιότητας θα ζημιωθούμε έτι περαιτέρω από τις ακυρώσεις των λοιπών προγραμματισμένων πτήσεων, αλλά και από την αδυναμία ικανοποίησης νέων αιτημάτων, που μας αποστέλλονται καθημερινά.

Επίσης, η προαναφερθείσα αγγελία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του αερολιμένα Μυκόνου, ο οποίος λόγω του μειωμένου χώρου, και της αυξημένης κυκλοφορίας δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ελικοπτέρων (Π/Γ-Α/Γ). Ταυτόχρονα μεγάλη οικονομική ζημιά θα υποστούν οι εταιρείες και το νησί της Μυκόνου εν γένει, δεδομένου ότι το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, πλήττει και τον τουρισμό του νησιού, καθώς ικανός αριθμός τουριστών επιλέγει για τις μετακινήσεις του ελικόπτερα.

Ενόψει των ανωτέρω και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει διευκρίνηση για τον λόγο έκδοσης της αγγελίας ΝΟΤΑΜ Β/738/21 ζητάμε την άμεση ανάκληση της και απρόσκοπτη υλοποίηση του Π.Δ. 19/2009 καθώς η συνέχιση της εφαρμογής της να είστε σίγουρος ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία, και δυσμενή σχόλια και θα δημιουργήσει άσχημη εικόνα του τουρισμού στη χώρα μας.

Με την ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος μας».

Πηγή: madata.gr