Το Πεκίνο «κράτησε κλειστό» το στόμα της Κινέζας ιολόγου ειδική στις νυχτερίδες

0
102

Η Κίνα, το επίκεντρο της θανατηφόρας παγκόσμιας πανδημίας του νέου κοροναϊού, που μάχεται τις θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την προέλευση και την εξάπλωση του ιού, κατηγορείται ότι «φίμωσε» μια ιολόγο στην Ουχάν, τη Σι Ζενγκλί (Shi Zhengli), λίγο αφότου ανακάλυψε τη γενετική σύνθεση του νέου στελέχους.

Γνωστή ως «Γυναίκα Νυχτερίδα» (Bat Woman), η ιολόγος θεωρείται μία από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο για τον κοροναϊό και έχει βρει με επιτυχία δεκάδες θανάσιμους ιούς τύπου SARS σε σπηλιές. Η έγκαιρη ανακάλυψη του νέου στελέχους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίσης έγκαιρη ανάπτυξη των διαγνωστικών εξετάσεων και των εμβολίων για τη νόσο που σχετίζεται με τον ιό.

Έχοντας εμπειρία 16 ετών στο να κυνηγά ιούς σε σπηλιές, η Σι, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), διαπίστωσε ότι ο ιός SARS προέρχεται από νυχτερίδες. Σύμφωνα με τη South China Morning Post, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Σι και την ομάδα της, επανήλθαν στο Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφάλειας με έδρα την Ουχάν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η ομάδα της Σι, εντόπισε ότι ο «κοροναϊός ήταν ένας άμεσος απόγονος ενός άγριου στελέχους που συνέλεξαν από τα περιττώματα ενός είδους νυχτερίδας (fruit bat) στην επαρχία Γιουνάν. Το νέο στέλεχος είχε το 96% των γονιδίων».

Η Σι κατόρθωσε να ολοκληρώσει την αλληλουχία του γονιδίου του κορωνοϊού σε τρεις ημέρες

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Σι κλήθηκε πίσω στο εργαστήριό της στην Ουχάν μετά το ξεσπάσματα του νέου κοροναϊού, στα τέλη του περασμένου έτους, και κατάφερε να ολοκληρώσει την αλληλουχία των γονιδίων του νέου στελέχους μέσα σε τρεις ημέρες. Βρέθηκε ότι το νέο στέλεχος συνδέθηκε με το είδος των νυχτερίδων horseshoe, που βρέθηκαν στο Γιουνάν. Τα ευρήματα της Σι, αποκάλυψαν ότι ο κοροναϊός ήταν παρόμοιος με το SARS, μια αναπνευστική ασθένεια που προήλθε από την Κίνα, και έπληξε χιλιάδες ανθρώπους το 2002.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Scientific American, η Σι παραδέχεται ότι όταν κλήθηκε πίσω στο εργαστήριο από μια διάσκεψη για να ερευνήσει τη νέα ασθένεια, αναρωτήθηκε αρχικά αν ένας κοροναϊός θα μπορούσε να είχε «αποδράσει» από τη μονάδα της. Στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών από ιούς που φέρουν οι νυχτερίδες. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια, δεν περίμενε ένα τέτοιο ξέσπασμα να σημειωθεί στην Ουχάν, στο κέντρο της Κίνας, δεδομένου ότι οι μελέτες της υποδείκνυαν υψηλότερο κίνδυνο σε υποτροπικές περιοχές στα νότια της χώρας.

Το WIV βρίσκεται μόλις δέκα μίλια από την αγορά με τα άγρια ζώων, που πιστεύεται ότι είναι το επίκεντρο του κορωνοϊού. Η Σι είπε ότι αισθάνθηκε τελικά ανακουφισμένη, αφού καμία από τις ακολουθίες δεν ταιριάζει με εκείνες των ιών που η ομάδα της είχε πάρει δείγματα από τις σπηλιές των νυχτερίδων. «Αυτό πήρε πραγματικά ένα φορτίο από το μυαλό μου, δεν είχα κλείσει μάτι για μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αρχές έκλεισαν το στόμα της Σι και της ομάδας της μετά τα ευρήματά τους»

Μιλώντας στην Daily Mail, ο Κινέζος δημοσιογράφος Gao Yu, δήλωσε ότι μίλησε με την ιολόγο, η οποία αποκάλυψε ότι της κρατούσαν το στόμα κλειστό οι κινεζικές αρχές. «Μάθαμε αργότερα ότι το ινστιτούτο της ολοκλήρωσε την αλληλουχία γονιδίων και τα συναφή τεστ, ήδη από τις 2 Ιανουαρίου, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει», αποκάλυψε ο δημοσιογράφος. Οι πληροφορίες σχετικά με την αλληλουχία των γονιδίων δεν δημοσιοποιήθηκαν μέχρι μια εβδομάδα αργότερα.

Την ημέρα που χαρτογραφήθηκε η γενετική πληροφορία, λέγεται ότι η Yanyi Wang, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, διέταξε το προσωπικό να μην αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με την ασθένεια.

medlabgr

Πηγή: madata.gr