Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία – Οι βασικοί άξονες

0
105

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Η τελική μορφή του σχεδίου θα καθοριστεί από τη διάρκεια της πανδημίας που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πλήγμα στην οικονομία. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που στην πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία συμμετείχε και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής στηρίζεται σε 7 άξονες: Μείωση φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις, επιτάχυνση των αποσβέσεων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, ρύθμιση των οφειλών που θα δημιουργηθούν σε πολλές δόσεις, αλλά και τόνωση της ρευστότητας μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Επίσης, σύμφωνα με την Καθημερινή θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τον τουρισμό, ενώ αναζητείται τρόπος στήριξης στην έκδοση επιχειρηματικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, για τη στήριξη του τουρισμού, στη φάση της επανεκκίνησης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί το τέλος διανυκτέρευσης, σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου.

Σε ό, τι αφορά τον τουρισμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασωθεί τουλάχιστον ένα τμήμα της κίνησης. «Η μεγάλη δυσκολία είναι τα σύνορα» επισημαίνει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν στην Ελλάδα υποχωρήσει η κρίση, άλλες χώρες, από τις οποίες δέχεται επισκέπτες, ίσως καθυστερήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η Καθημερινή εξετάζεται, κατά τον ίδιο παράγοντα το σενάριο, η Ελλάδα να δέχεται τουρίστες από ορισμένες μόνο χώρες, όπως της Ανατολικής Ευρώπης, όπου φαίνεται ότι η ένταση είναι μικρότερη ή να ανοίξουν μόνο τα οδικά σύνορα.

Επίσης, την κυβέρνηση ενδιαφέρει αν θα υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να ελέγχεται η επικινδυνότητα των επισκεπτών, είτε με γρήγορα τεστ είτε με πιστοποιητικά ότι έχουν περάσει τη νόσο και είναι υγιείς.

www.real.gr

Πηγή: madata.gr