Το σχέδιο της κυβέρνησης για να συγκρατηθούν ανεργία και κόκκινα δάνεια

0
62

Μισή δουλειά με το 75-80% του μισθού και διατήρηση του “πράσινου” χρώματος στα δάνεια ακόμη και με καταβολή του 10-20% της δόσης προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για να “συγκρατηθούν” ανεργία και κόκκινα δάνεια.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί κατά το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς κατά τη διάρκεια του οποίου εκτιμάται –για την ακρίβεια διατυπώνονται ελπίδες καθώς είναι άγνωστο αν θα ξαναχτυπήσει ο κορωνοιός- ότι δεν θα υπάρχουν και πάλι περιοριστικά μέτρα. Η στρατηγική κινείται σε δύο άξονες:

1. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να απασχολήσουν το σύνολο του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου (π.χ εστιατόρια, καταστήματα κλπ) να δοθεί η δυνατότητα εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να απασχοληθούν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τη μείωση των ωρών εργασίας, θα προσαρμόζεται και ο μισθός. Για να μην φορτωθεί όλο το βάρος της μείωσης του εισοδήματος ο εργαζόμενος, θα έρχεται το κράτος και θα καλύπτει μέρος της διαφοράς με ένα ποσοστό που θα κινείται στην περιοχή του 50-70%.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει σήμερα αποδοχές 1000 ευρώ για 8 ώρες εργασίας, θα κληθεί να εργαστεί για τέσσερις ώρες. Θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και 250-350 ευρώ από το δημόσιο φτάνοντας τις αποδοχές του περίπου στο 750-850 ευρώ για τις μισές ώρες εργασίας.

2. Σε όλους τους δανειολήπτες που αποπληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από το αν το δάνειο είναι πράσινο ή κόκκινο θα δοθεί επιδότηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν το δάνειό τους. Η επιδότηση θα αφορά όσους εκτιμηθεί ότι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα αναζητηθούν από τη δεξαμενή όσων μισθωτών μπήκαν σε καθεστώς αναστολής και όσων επαγγελματιών χαρακτηρίστηκαν ως πληγέντες λόγω Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Το ποσοστό επιδότησης, θα ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Δηλαδή για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα φτάνει στο 80-90% της μηνιαίας δόσης του δανειολήπτη ενώ για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (κατά το οποίο υπάρχει ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης) τα ποσοστά επιδότησης θα είναι μικρότερα. Επίσης, τα ποσοστά θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν κάποιος εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του ή όχι.

Το σχέδιο έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος καθώς τα δύο βασικά μέτρα αναμένεται να κοστίσουν κοντά στα 2 δις. ευρώ (σ.σ πάνω από 1,5 δις. ευρώ θα είναι το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και κοντά στα 300-400 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ενίσχυσης των δανειοληπτών). Το μεν πρόγραμμα της απασχόλησης θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο από την Ευρώπη (μέσω του προγράμματος Sure) ενώ τα χρήματα για τα δάνεια αναμένεται να βγουν απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να αποφευχθεί καταστρατήγηση, αναμένεται να μπουν συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας. Δηλαδή:

1. Δεν θα επιτρέπεται η επιδότηση εργαζομένων που ήδη απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.

2. Το προνόμιο της επιδότησης της μετατροπής συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης δεν θα δίνεται για το σύνολο του προσωπικού αλλά για ένα ποσοστό. Επίσης, θα υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων.

3. Μόνο επιχειρήσεις που θα χαρακτηρίζονται ως πληγείσες θα μπορούν να κάνουν χρήση.

4. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου κύριας κατοικίας να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια ή κόφτες (π.χ να επιδοτείται μέρος της δόσης εφόσον αφορά στεγαστικό δάνειο για σπίτι πολύ μεγάλης επιφάνειας).

thetoc

Πηγή: madata.gr