Το σχέδιο της κυβέρνησης για νέα μέτρα – Πελώνη: Προετοιμαστείτε για όλα τα ενδεχόμενα

0
162

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να παραταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά τη λήξη της (σ.σ.: 6 Απριλίου) ή να ληφθούν κι άλλα, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι το σχέδιο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Όλα κρίνονται από τη συμπεριφορά των πολιτών», τόνισε, συμπληρώνοντας πάντως ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει ανταποκριθεί θετικά και ότι υπάρχει μια πρωτοφανής συστράτευση κράτους και κοινωνίας προς την κατεύθυνση να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό, όπως είπε χαρακτηριστικά και στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικά για το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης πτήσεων – το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι, η κυρία Πελώνη δήλωσε ότι πράγματι είναι ένα μέτρο που θα ληφθεί, εφόσον υπάρξουν σχετικές εισηγήσεις από την επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας. Σε ό,τι αφορά αιτήματα επαναπατρισμού από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο – απ’ όπου ισχύει πλέον καθολική απαγόρευση πτήσεων – η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τα εξετάσει κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί (11.00) θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο.

Προσωρινός περιορισμός όλων των πτήσεων από την Τουρκία και την Μεγάλη Βρετανία

Τον προσωρινό περιορισμό όλων των πτήσεων από την Τουρκία και την Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα το μεσημέρι. 

Όπως ανέφερε, μέχρι 15 Απριλίου σταματούν όλες οι πτήσεις από την Τουρκία, καθώς και οι θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη γείτονα χώρα. Επίσης απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία για προληπτικούς λόγους υγείας.

Εξαίρεση από το μέτρο αποτελούν οι Έλληνες πολίτες, όσοι κατέχουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, τα πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, αλλά και τα φορτηγά οχήματα και πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Η κα Πελώνη ανακοίνωσε επίσης ότι σταματούν μέχρι τις 15 Απριλίου και οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία για προληπτικούς λόγους.

Αναφερόμενη στο σύστημα Υγείας, τόνισε πως ενισχύεται καθημερινά, αλλά συμπλήρωσε πως λόγω της πανδημίας κρίνεται αναγκαία και η εθελοντική συμμετοχή από όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας.

Τα έσοδα από πρόστιμα θα διατεθούν για την ενίσχυση την υγεία

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την μετακίνηση των πολιτών, επαναλαμβάνοντας τις οδηγίες που δόθηκαν χθες από τους αρμόδιους υφυπουργούς.

«Όλα κρίνονται πια από την συμπεριφορά όλων των πολιτών, το σχέδιο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει πρωτοφανής συστράτευση κράτους και κοινωνίας», τόνισε και γνωστοποίησε ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα περιοριστικά μέτρα θα διατεθούν για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των υποδομών Υγείας.

Υπουργικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη

Το θέμα της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 11 αύριο το πρωί με τηλεδιάσκεψη.

Βασικές εισηγήσεις θα γίνουν από τους υπουργούς Υγείας, Βασίλη Κικίλια, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Πηγή: madata.gr