Τουρκία: Διαψεύδει η Άγκυρα τις θεωρίες περί δήθεν έκρηξης ηφαιστείου

0
24

Στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στη γείτονα, μετά τον φονικό σεισμό και τις προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα, κυκλοφορούν κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας.
Μια από αυτές μάλιστα, λέει ότι η τραγωδία είναι αποτέλεσμα έκρηξης ηφαιστείου, με την τουρκική κυβέρνηση να αναγκάζεται να διαψεύσει τη φήμη.

Η επίμαχη φωτογραφία που έδωσε τροφή σε fake news είναι από ορεινή περιοχή κοντά στο χωριό Γκιόκσου, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όμως δεν πρόκειται για ηφαίστειο.

Είναι το αποτέλεσμα της σεισμικής δραστηριότητας που απελευθέρωσε υπόγεια ύδατα όμως όχι λάβα.

«Δεν υπάρχει ηφαίστειο», τόνισε και ο γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων. Διαψεύδονται επίσης φήμες ότι κατέρρευσε μεγάλο φράγμα, ενώ ανάξια σχολιασμού κρίθηκε μια άλλη φήμη ότι την Τουρκία χτύπησαν οι Αμερικανοί με ένα μυστικό υπερόπλο που προκαλεί σεισμούς, για να προκαλέσουν χάος και να πλήξουν τον Ερτντογάν.

Συλλήψεις κλεφτών

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες από συλλήψεις και ξυλοδαρμούς ατόμων που περιγράφονται ως πλιατσικολόγοι.

Εικόνες από ξυλοδαρμούς ανδρών και γυναικών συνοδεύονται από εικόνες λεηλασιών σε καταστήματα, τόσο σε κανάλια όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Άλλοι παρουσιάζονται ως κοινοί κλέφτες, άλλοι ως τρομοκράτες με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Τουρκία.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε ότι θα παταχθούν όλα τα εγκληματικά στοιχεία που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δεινή κατάσταση.

Πηγή: megatv.com

Πηγή: madata.gr