Τουρκία: Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα μέλη της ΕΜΑΚ – Άκαρπες οι έρευνες για την 24χρονη αθλήτρια

0
16

Αποχωρεί σήμερα από την Τουρκία, πιθανότατα το απόγευμα, η ελληνική διασωστική αποστολή.

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ θα αναχωρήσουν από τα Άδανα της Τουρκίας με δύο πτήσεις, μία πολιτική και μία με αεροσκάφος C-130, και αναμένεται εκτός απροόπτου να φτάσουν στην Αθήνα σήμερα το βράδυ.

Με την πολιτική πτήση θα αναχωρήσει το προσωπικό της αποστολής ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός και τα οχήματα. Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, ( 21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Απεγκλώβισαν ζωντανά πέντε άτομα

Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Αυτή την στιγμή οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας, έχουν περάσει στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την « έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα. Στο στάδιο αυτό, το έργο των διασωστών σταδιακά ολοκληρώνεται και από δω και πέρα αναλαμβάνουν στα ερείπια των κτιρίων τα σκαπτικά μηχανήματα.

Η ΕΜΑΚ δεν κατάφερε να εντοπίσει την 24χρονη που έστειλε μήνυμα από τα χαλάσματα

Δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα οι ολονύχτιες έρευνες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση της 24χρονης αθλήτριας, που έστειλε μήνυμα μέσα από τα χαλάσματα πολυώροφου κτιρίου στην Αντιόχεια, έπειτα από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε Τουρκία και Συρία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ΕΜΑΚ ολοκλήρωσε τις έρευνες και αποχωρεί από το σημείο και πλέον συνεχίζει το ειδικό τμήμα διασωστών της τουρκικής αστυνομίας.

Στην ελληνική αποστολή επιχειρούσαν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος και 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αδερφός της κοπέλας ζήτησε προσωπικά η πρωτοβουλία να φύγει από την αρμοδιότητα των Τούρκων διασωστών και να περάσει υπό τον έλεγχο των Ελλήνων.

Πηγή: madata.gr