Τουρκία: Εξακολουθεί να κάνει παραβιάσεις και ασκήσεις στο Αιγαίο

0
58

Σε ηπιότερους τόνους στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι υποχρεωμένος να κινηθεί μετά το τρομακτικό χτύπημα των σεισμών ο Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη υψηλού επιπέδου επαφή με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών ο οποίος θα επισκεφτεί την Τουρκία. Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί με ικανοποίηση το χαμήλωμα των τόνων στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Παρ όλα αυτά, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά συνεχίζονται.

Ο διπλός καταστροφικός σεισμός και οι επιπτώσεις του στην τουρκική οικονομία έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση Ερντογάν να ρίξει τους τόνους τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο καθώς επί του πεδίου οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν σταματούν καθώς αποτελούν δόγμα και όχι προεκλογική πολιτική.

Με 104 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και δεσμεύσεις με παράνομες NΟΤΑΜ στην καρδιά του Αιγαίου για ασκήσεις, η Άγκυρα χαμηλώνει τους τόνους αλλά δεν αλλάζει τη αναθεωρητική της πολιτική και για αυτό ο πρωθυπουργός σε ομιλία της ΝΔ στο Μόναχο υπενθύμισε τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.

«Διότι κάποιοι μας έλεγαν, ότι «θα έρθουμε νύχτα»,  στα νησιά μας. Εμείς πήγαμε νύχτα για να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν αυτή δοκιμάστηκε. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι καλές σχέσεις γειτονίας. Αλλά ταυτόχρονα, η χώρα τράβηξε “κόκκινες γραμμές”. Είπε ξεκάθαρα στην Τουρκία: ως εδώ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν

Με το Στειτ Ντιπάρτμεντ να επαινεί το αγκάλιασμα Δένδια -Τσαβούσογλου φτάνει την Δευτέρα στην Αθήνα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, με τον οποίο θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας. Στον Αμερικανό αξιωματούχο θα τεθεί και η συνολική στάση της Τουρκίας.

Το ταξίδι δεν ήταν προγραμματισμένο αλλά στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το ζήτημα την ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις. Η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας μετά από τρία χρόνια έντασης είναι ευπρόσδεκτη», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, Έλληνες και Αμερικανοί στρατιώτες ασκήθηκαν δίπλα δίπλα στο πλαίσιο της άσκησης «Θρακική Συνεργασία» κι ενώ στη Σούδα βρίσκονται το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» και το ισπανικό «Χουάν Κάρλος» με το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» να αναμένεται επίσης στην περιοχή.

Οι εκλογές όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθούν στις 16 Απριλίου καθώς η αντιπολίτευση δεν θέλει να δώσει επιπλέον, χρόνο στον Ερντογάν.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr