Τουρκικά ΜΜΕ: ‘Εμπρακτη η αλληλεγγύη της Ελλάδας με την επίσκεψη Δένδια

0
24

Επίσκεψη αλληλεγγύης και φιλίας πραγματοποίησε στα χαλάσματα της γειτονικής χώρας, συνοδεία του Τούρκου ΥπΕξ ο Νίκος Δένδιας, κάτι το οποίο σχολιάστηκε θετικά από τα Τουρκικά ΜΜΕ. «Αυτοπροσώπως ο Νίκος Δένδιας στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας», επισημαίνουν τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος. 

Σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στη γειτονική χωρά που δοκιμάζεται σκληρά μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Τουρκία. Θερμή ήταν η υποδοχή του στο αεροδρόμιο των Αδάνων από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της χώρας του στις κρίσιμες αυτές στιγμές για την Τουρκία. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε αναλυτικά για την έκταση της καταστροφής και λίγο αργότερα οι δύο άνδρες επισκέφτηκαν το κέντρο επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και συνομίλησαν με την ελληνική αποστολή.

Την Αντιόχεια, που επλήγη ιδιαίτερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ. «Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε Αυστριακούς και Ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων». 

 Η ανάρτηση Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».

Δένδιας: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες διασώστες – Η βοήθεια στην Τουρκία δεν σταματά εδώ

Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

H πτήση Δένδια- Τσαβούσογλου πάνω από την ζώνη καταστροφής, καλύφθηκε εκτενώς από τουρκικά ΜΜΕ, πάντα με αναφορές στην Αθήνα «που στέλνει βοήθεια αλλά και στις ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης που συμμετέχουν στο έργο που διεξάγεται κάτω από τα ερείπια».

Τον θερμό εναγκαλισμό Δένδια – Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο Τσακίρ Πασά στα Άδανα, προβάλλουν σχεδόν όλα τα τουρκικά ενημερωτικά δίκτυα και δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, με τη συμβολή της ΕΜΑΚ αλλά και με 80 τόνους ιατρικού εξοπλισμού και υλικών πρώτης βοήθειας.

 Αμερικανός πρέσβης για την αγκαλιά Δένδια – Τσαβούσογλου: Αυτό είναι υπέροχο

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Σαμπάχ, αναφέρει ότι ο Νίκος Δένδιας έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στη δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, παραθέτει και δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

Η ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Τουρκία για να επισκεφθεί τη ζώνη του σεισμού και στη συνέχεια να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύεται από την είδηση ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, ανήρτησε «μια φράση που τα λέει όλα, ότι αυτό είναι υπέροχο».

Πηγή: madata.gr