Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Δένδια – Στην τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

0
57

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το απόγευμα της Δευτέρας (12/10), στρέφοντας τα βέλη του προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκο Δένδια, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του απαράδεκτες.

«Το τουρκικό ερευνητικό Our Oruç Reis ship ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνές του από το σημείο, όπου είχε σταματήσει ένα μήνα πριν, εξαιτίας των εργασιών συντήρησης. Οι έρευνές του θα συνεχιστούν έως τις 22 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθούν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15χλ μακριά από τα τουρκικά παράλια και 425 χλμ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε τις αντιρρήσεις του σχετικά με το θέμα, παραθέτοντας απαράδεκτα επιχειρήματα, που δεν συμβαδίζουν με το Διεθνή Δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να εναντιώνεται στην χώρα μας, που έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Αν. Μεσόγειο, για επιχειρήσεις 15 χλμ από την ηπειρωτική χώρα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια κατηγορεί την Ελλάδα ότι διατηρεί «μαξιμαλιστική στάση» και την καλεί να σταματήσει (!) τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

«Αυτή η αντίρρηση της Ελλάδας βασίζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από κοινού, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος».

Μητσοτάκης σε Μισέλ για Oruc Reis: Θα θέσω στη Σύνοδο Κορυφής τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας

Δένδιας: H Τουρκία λειτουργεί ως διαταράκτης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω του Oruc Reis: Επικίνδυνη κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά

Βερολίνο: Ασύνετο να αρχίσει εκ νέου έρευνες η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

Ακάρ: Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση

Πηγή: madata.gr